001 - Ak Bakker
Gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen ‘stresstest’

Gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen ‘stresstest’


Geplaatst op: 10 oktober 2017

De Ronde Venen gaat samen met 14 gemeenten uit de regio en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoeken hoe kwetsbaar de regio is als het gaat om wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte. Dat onderzoek is een zogenaamde ‘stresstest’. Doel van de samenwerking tussen de 15 gemeenten en het waterschap is te komen tot een klimaatbestendige regio.

Door klimaatverandering worden de zomers droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien. De ‘stresstest’ laat zien waar het in de regio nog onvoldoende klimaatbestendig is. Wethouder David Moolenburgh (onder andere verantwoordelijk voor riolering): ,,We houden met onze werkzaamheden al op verschillende manieren rekening met de ontwikkelingen die het gevolg zijn van klimaatverandering. De test geeft ons meer inzicht en duidelijkheid, bijvoorbeeld over wat de (toekomstige) probleemgebieden zijn. Waar is bijvoorbeeld de opvang en verwerking van regenwater onvoldoende? Met die informatie kunnen we nog beter inspelen op toekomstige situaties om eventuele overlast te voorkomen.’’

Digitale atlas

De resultaten van het onderzoek zijn waarschijnlijk eind dit jaar beschikbaar en in te zien via een digitale atlas. Het bedrijf Nelen & Schuurmans B.V. voert de stresstest uit en levert de digitale klimaatatlas aan. De resultaten laten zien hoe verschillende gebieden in de regio ervoor staan. Zo kunnen de gemeenten en het waterschap bepalen waar ze aan de slag gaan. Ook inwoners kunnen zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is. Waar nodig kunnen zij ook maatregelen nemen. De atlas is via een speciale website te raadplegen. Alle gemeenten moeten in 2019 over een stresstest beschikken. Dit komt voort uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd.

Deelnemende gemeenten

Naast het waterschap Amstel, Gooi en Vecht nemen 15 gemeente deel aan het onderzoek. Dat zijn: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Blaricum, De Ronde Venen, Diemen, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Ouder-Amstel, Stichtse Vecht, Uithoorn, Weesp en Wijdemeren.


Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen ‘stresstest’

De Ronde Venen gaat samen met 14 gemeenten uit de regio en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht onderzoeken hoe kwetsbaar de regio is als het gaat om wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte. Dat onderzoek is een zogenaamde ‘stresstest’. Doel van de samenwerking tussen de 15 gemeenten en het waterschap … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: