001 - Homan Zonnepanelen
Gemeente Aalsmeer ondersteunt Leerplein Dementie

Gemeente Aalsmeer ondersteunt Leerplein Dementie


Geplaatst op: 21 november 2017

In gemeente Aalsmeer zijn diverse partijen samen een project opgestart om de hulp aan mensen met dementie en hun naasten in Aalsmeer te verbeteren. Deze organisaties zijn Zorgcentra Meerlanden (Kloosterhof), Vita Amstelland, Mantelzorg en Meer, Zorgcentrum Aelsmeer, Alzheimer Nederland met medewerking van gemeente, Hoge School van Amsterdam en ROC. Voor dit project zijn gelden verkregen van ZonMw/Deltaplan Dementie. De gemeente geeft subsidie aan dit project om het platform door te laten draaien.

Het project Leerplein Dementie Aalsmeer bestaat onder andere uit een digitaal portal (www.dementie-aalsmeer.nl) waar mantelzorgers, inwoners met (beginnende) dementie, vrijwilligers, familie, cliënten, professionals en studenten met vragen rond dementie terecht kunnen. Dit platform bevat: digitale zelfhulpinstrumenten zoals testjes voor overbelasting; zicht op ziektebeelden; filmpjes en beschrijvingen met ervaringsverhalen; digitale ‘mantelzorgcoach’; onderlinge uitwisseling; sociale kaart, hulpaanbod in de regio.

Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg: “Het is heel belangrijk dat inwoners, professionals, mantelzorgers en familie die met dementie te maken krijgen goede informatie kunnen krijgen over dementie. Daarom ondersteunen wij als gemeente dit project.”

Op het portal staan ook de activiteiten die in het kader van dit project en het vervolg erop georganiseerd zullen worden. Het gaat dus om ‘blended-learning’: een combinatie van verschillende leervormen, zowel online als face tot face.

Het portal wordt inhoudelijk onderhouden door de Kloosterhof met medewerking van betrokken partijen. Vragen die via de portal binnenkomen worden opgepakt door Vita Amstelland en Mantelzorg & Meer. Voor het technisch beheer van de website is financiële ondersteuning toegezegd door de gemeente. Vooralsnog gaat het om een eenmalige subsidie. Het vervolg zal afhangen van de uitkomsten van de evaluatie. Het leerplein wordt medio 2018 geëvalueerd.

Het leerplein zal door de insteek op lokaal niveau en de betrokkenheid van diverse partijen naar verwachting bijdragen aan de samenwerking, integraliteit en het laagdrempelig ontsluiten van informatie over dementie en de beschikbare hulp voor mensen met dementie en hun omgeving. Het geeft daarmee uitvoering aan de Dementie-aanpak Aalsmeer 2015-2018 die het college juni 2015 heeft vastgesteld.


Laatst bewerkt op: 21 november 2017 10:25

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gemeente Aalsmeer ondersteunt Leerplein Dementie

In gemeente Aalsmeer zijn diverse partijen samen een project opgestart om de hulp aan mensen met dementie en hun naasten in Aalsmeer te verbeteren. Deze organisaties zijn Zorgcentra Meerlanden (Kloosterhof), Vita Amstelland, Mantelzorg en Meer, Zorgcentrum Aelsmeer, Alzheimer Nederland met medewerking van gemeente, Hoge School van Amsterdam en ROC. Voor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: