02 - Senior  sportief actief 2e week
Praktijkondersteuner Jeugd van start

Praktijkondersteuner Jeugd van start


Geplaatst op: 21 december 2017

Sinds 8 december is bij de huisartsen in Wilnis en Vinkeveen een praktijkondersteuner Jeugd GGZ aan het werk. De praktijkondersteuner is er speciaal voor jongeren met psychosociale klachten en werkt in de huisartsenpraktijk. Door vroegtijdig hulp te bieden is het mogelijk om ergere problemen en doorverwijzing naar gespecialiseerde jeugdzorg te voorkomen. Zo blijkt uit ervaringen die andere gemeenten inmiddels hebben met de inzet van de praktijkondersteuner jeugd. Gemeente De Ronde Venen erkent het belang van de praktijkondersteuner jeugd en financiert de pilot.

Huisartsen krijgen in hun praktijk regelmatig te maken met jonge mensen met psychische-, gezins-, gedrags- en/of opvoedproblemen. Zij verwijzen vaak door naar specialistische jeugdhulp. Nu er een praktijkondersteuner is, kunnen ze deze inschakelen. De praktijkondersteuner kijkt of zij zelf begeleiding kan bieden of dat zij verder moet doorverwijzen. In veel gevallen, zo blijkt uit landelijke cijfers, blijft de jongere gewoon in de eigen praktijk in plaats van te worden doorgestuurd naar specialistische zorg.

Samenwerking huisartsen en gemeente

De gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de psychische zorg voor de jeugd. Wethouder Anco Goldhoorn: “Het is belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien tot zelfredzame volwassenen. Een praktijkondersteuner kan daar een goede bijdrage aan leveren. Daarom financiert de gemeente deze pilot. Door intensieve samenwerking tussen gemeente en huisartsen kan de pilot nu starten.” En huisarts Groeneveld voegt daar aan toe: “Wij huisartsen zijn blij met de komst van de POH jeugd GGZ. Het is voor ons een waardevolle aanvulling op ons huidige zorgaanbod met onder andere een POH-GGZ voor volwassenen.”

Het gaat hier om een proef van een half jaar. Als de pilot succesvol verloopt wordt structureel geld voor de praktijkondersteuner Jeugd beschikbaar gesteld. In het komende jaar wordt ook onderzocht of uitbreiding naar de huisartsenpraktijken in Mijdrecht en Abcoude mogelijk is.

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Praktijkondersteuner Jeugd van start

Sinds 8 december is bij de huisartsen in Wilnis en Vinkeveen een praktijkondersteuner Jeugd GGZ aan het werk. De praktijkondersteuner is er speciaal voor jongeren met psychosociale klachten en werkt in de huisartsenpraktijk. Door vroegtijdig hulp te bieden is het mogelijk om ergere problemen en doorverwijzing naar gespecialiseerde jeugdzorg te … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: