Inspiratieworkshop Wijs met Media

Inspiratieworkshop Wijs met Media


Geplaatst op: 12 januari 2018

We leven in een digitaal tijdperk. Het gebruik van internet, tablets en tv biedt leuke mogelijkheden. Maar om hier veilig en verantwoord mee om te gaan hebben kinderen mediawijsheid nodig. Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Wat kun je als ouder doen. 

Voor de generatie jongeren die nu opgroeit, is de aanwezigheid van internet en digitale media vanzelfsprekend. Veel van de vaardigheden die nodig zijn om goed met deze media om te kunnen gaan, doen ze dan ook als vanzelf op. In hun vrije tijd: alleen of met leeftijdsgenootjes. Deze generatie kijkt vaak met veel zelfvertrouwen naar het eigen mediagedrag.

Maar handig met media, maakt nog niet mediawijs. Mediawijsheid gaat tenslotte verder dan een verzameling vaardigheden – dan dingen kunnen. Wie mediawijs is, weet bijvoorbeeld óók hoe je media slim en creatief kan inzetten om je doelen te bereiken. Of hoe je de valkuilen die nu eenmaal bij de gemedialiseerde samenleving komen kijken het beste kunt omzeilen.

Workshop Wijs Met Media
Om dit proces te begeleiden is voor jou als ouder soms best complex. Als ouder móet je mee veranderen, maar het is soms best moeilijk om zicht te houden op alle mediaontwikkelingen en de gevolgen van mediagebruik.  Bovendien is het als ouder soms best moeilijk om een goede balans te vinden in het besteden van tijd aan media enerzijds en tijd vrijmaken voor sporten, buitenspelen, voldoende slapen en met elkaar praten anderzijds.

Natuurlijk wil je als ouder de controle over je kind hebben en dan is het soms best moeilijk om je kind te vertrouwen en los te moeten laten. Je wilt tenslotte op allerlei manieren veiligheid bieden, ook op het gebied van Social Media. Met de vele ‘media gevaren’ (zoals verkeerde sites bezoeken, cyberpesten e.d.) zal het loslaten best lastig zijn.  Tijdens deze workshop zal aandacht besteed worden aan media opvoedproblemen, cyberpesten en jouw rol als ouder. 

De media opvoedproblemen en het cyberpesten zijn dagelijkse terugkerende situaties waarmee je als ouder geconfronteerd wordt. Het is duidelijk dat jij als ouder een hele belangrijke rol speelt in mediagebruik. Jij bent tenslotte degene die de grenzen bewaakt, afspraken maakt en bewaakt, maar vooral het goede voorbeeld geeft.

Maar welke beeldschermtijden kan je het beste hanteren, welke apps zijn verantwoord en wil je eigenlijk wel dat je kind al op Facebook zit?  Het zijn zomaar wat vragen waar elke ouder regelmatig tegenaan loopt.

Tijdens de workshop ‘Wijs met Media’ ga je met ouders in gesprek om meer bewustwording te creëren in voorgenoemde situaties en laat je je inspireren door handige en creatieve tips van andere ouders, zodat je aan het einde van de avond met leuke ideeën naar huis gaat. 

Deelname en aanmelden
Deelname aan deze inspiratieworkshop is gratis (alleen na aanmelding). Je kunt je t/m 27 januari a.s. via de website ouderslokaal.nl aanmelden.  Hier vind je ook meer informatie. Zien we jou ook woensdag 31 januari a.s. om 19:00 uur in Bibliotheek Mijdrecht? 

Wat is Ouders Lokaal?
We zijn allemaal dol op onze kinderen. Brengen ze met liefde groot en steunen ze daar waar we kunnen, zo goed als we kunnen. Behalve leuk is opvoeden van kinderen ook een hele uitdaging en ontdekkingsreis. Geen kind is hetzelfde en fasen en verrassingen volgen elkaar in rap tempo op. Aan ons als ouder om daar zo goed mogelijk op in te spelen. Ervaringen delen en Inspiratie bij al die uitdagingen is dan ook best fijn en handig.

Ouders Lokaal erkent dit en is er op gericht om ouders/opvoeders via leuke activiteiten met elkaar in verbinding te brengen. Ouders Lokaal heeft o.a. als doel dat ouders/opvoeders het gewoon gaan vinden om met elkaar te praten over opvoeding en tevens ervaringen te delen om zo ook van elkaar te leren. Ouders Lokaal hoopt dat door ouders met elkaar te verbinden er leuke initiatieven ontstaan die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden binnen de gemeente De Ronde Venen 

Help je mee?
Ouders Lokaal is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende activiteiten binnen Ouders Lokaal. Mail info@ouderslokaal.nl als je geïnteresseerd bent en/of voor meer informatie. Ook ideeën zijn welkom!

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Inspiratieworkshop Wijs met Media

We leven in een digitaal tijdperk. Het gebruik van internet, tablets en tv biedt leuke mogelijkheden. Maar om hier veilig en verantwoord mee om te gaan hebben kinderen mediawijsheid nodig. Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Wat kun je als ouder doen.  … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: