In november jl is de Statiegeld-alliantie opgericht, een initiatief van Recycling Network Benelux. Doel van deze alliantie is om de overheid aan te sporen om in 2018 de statiegeldregelingen uit te breiden naar kleine plastic flesjes en blikjes. In korte tijd zijn er al meer dan 100 organisaties bij de alliantie aangesloten waaronder een 30-tal Nederlandse gemeenten maar ook organisaties als de consumentenbond.
Veel van dat kleine verpakkingsmateriaal komt nu terecht in de afvalstroom, al dan niet gescheiden, of komt terecht als zwerfafval in de openbare ruimte. In beide gevallen is dat naar het oordeel van de ChristenUnie-SGP ongewenst. Als zwerfafval veroorzaken deze verpakkingen een milieuprobleem (denk aan de “Plasticsoup” in onze oceanen) en hergebruik is altijd beter dan verbranden of storten via het afvalcircuit.
Zowel zwerfafval als (rest)afval is op dit moment ook een kostenpost voor de gemeente. Daarnaast betekent de huidige situatie een verlies van grondstoffen. Recente berichten over de beperkte herbruikbaarheid van het (gescheiden) PMD-afval tonen dat nog weer eens aan.
“Maar als we deze verpakkingen via een statiegeldcircuit laten lopen, kunnen die veel beter hergebruikt worden en dat is aanzienlijk duurzamer dan de huidige verwerking” aldus Ton van Sligtenhorst. “Daarnaast beperken we zo als gemeente ook de afvalstroom en dragen we beter bij aan onze duurzaamheids-idealen” stelt Van Sligtenhorst.
Ook kan dit nog een voordeel opleveren voor lokale verenigingen. Van Sligtenhorst: “Dit kan ook voor verenigingen interessant zijn, want als men schoonmaakacties gaat houden en het klein afval gaat inleveren, zijn dat weer inkomsten voor de verenigingskas”.
De ChristenUnie-SGP is zich overigens bewust van de kosten die een inzamelsysteem met zich meebrengt, maar de ecologische voordelen zijn naar ons oordeel groter en belangrijker.
Omdat in maart aanstaande in de Tweede Kamer over statiegeldregelingen gedebatteerd zal worden, is het van groot belang dat zoveel mogelijk partijen zich nu bij deze alliantie aansluiten. Grote gemeenten als Amsterdam en Utrecht gingen ons al voor, maar dat geldt ook bijvoorbeeld voor onze buurgemeente Woerden. Daarom zal de ChristenUnie-SGP in de raad van 25 januari een motie indienen waarin het college wordt gevraagd om De Ronde Venen ook aan te melden bij de Statiegeld-alliantie.