Harder Than Heavy in JC The Mix Uithoorn


Geplaatst op: 7 januari 2012

Op zaterdag 14 januari is de vierde editie van Harder Than Heavy in jongerencentrum The Mix. Deze door jongeren georganiseerde avond brengt deze keer drie fantastische metalbands.
Allereerst zal de Amsterdamse band Eardanger het podium beklimmen. Eardanger is opgericht in de jaren tachtig, de hoogtijdagen van de heavymetal. De band heeft na drieentwintig jaar een verjonging ondergaan, maar speelt nog steeds de jaren tachtig metal van weleer! De lp Full blast at Last! benadrukt nog maar een keer dat deze muziekstijl weer helemaal terug is in 2012!
Als tweede band is Mother of Sin gecontracteerd. Deze eveneens Nederlandse melodieuse powermetalband kan zich verheugen in veel nationale maar ook internationale aandacht. In de nummers van MoS komen alle metalstijlen tesamen in zeer creatieve nummers. De door Dick Kemper (Vandenberg) geproduceerde cd Apathy is een voorbeeld van wat de drie mannen in huis hebben!
Als zogenoemde headliner is het voor de organisatie een eer om het Amsterdamse Angus te mogen begroeten.

De band ANGUS dateert uit 1983 en was een van de eerste Nederlandse hardrockbands die in korte tijd evolueerde tot speedmetalband. ANGUS stond met de nummers 'Aliens' en 'Lonesome Fighter' op de verzamel LP 'The Heavy Touch' en bracht kort daarna de LP 'Track of Doom' (1985) uit via Megaton Records. De band produceerde de LP zelf en nam de nummers op in slechts 7 dagen. De LP kreeg aandacht in de landelijke nieuwsmedia en met het nummer 'When Giants Collide' kwam ANGUS op TV. Na het uitbrengen van Track of Doom ging ANGUS op tournee door het vaderlandse clubcircuit. Track of Doom werd ook in de USA uitgebracht op LP via Medusa Records.
Daarnaast geldt Angus als de uitvinder van een geheel nieuwe stroming in de metal, de 'sexmetal'. Dit naar aanleiding van de 12" single Papa don't Freak (1986); een erotisch getinte parodie van Madonna's wereldhit Papa Don't Preach. Het was met name de coverfoto van 'Papa don't Freak' die de Nederlandse muziekpers in beroering bracht. Op de cover stonden de vier bandleden, niet bepaald slanke heren, opgemaakt met make-up en uitgedost in nietsverhullende dameslingerie voor de ingang van een peepshow ergens in het Amsterdamse Wallengebied. Destijds werd deze foto door het muziekblad Hitweek uitgeroepen tot 'meest walgelijke coverfoto van het decennium'. Doch het ging niet alleen om de foto. Madonna's commerciële Papa don't Preach werd door het wilde gitaarspel van Bert Foxx en de seksueel getinte, dubbelzinnige teksten van William Lawson ruw verbouwd.
Na 'Papa don't Freak' kwam de tweede LP van ANGUS uit via Megaton Records; 'Warrior of the World' (1986). De LP werd geproduceerd door de Engelse John Tilly die de sound vervolmaakte. Op de LP werd speedmetal afgewisseld door heavymetal. Voor het eerst werd ook een heavy ballad opgenomen; 'I'm a fool with love'. Ook deze LP kreeg landelijke aandacht. De band was een regelmatige gast van het destijds bekende radioprogramma VARA's Vuurwerk. ANGUS tourde opnieuw door het clubcircuit, maar had back-up nodig van het eigen platenlabel om zich te kunnen ontwikkelen. Dit gebeurde niet: Het faillisement van Megaton Records luidde tevens het einde in van de band.
Met het verstrijken van de jaren na de uitgave van 'Warrior of the World' kreeg ANGUS steeds meer een cultstatus in de metal underground. Het was vanwege deze status dat Sentinel Steel Records uit New Jersey USA de band cont(r)acteerde en de lp's 'Track of Doom' en 'Warrior of the World' na een remix en remastering op 1 cd uitbracht in 2001. Deze cd was een ode aan plek die de band innam in de Nederlandse Metalscene uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Sindsdien treedt ANGUS weer sporadisch op in Nederland en Duitsland. Nu dus uniek in The Mix. De avond begint om 20.30 uur en kost € 10,00.

 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Harder Than Heavy in JC The Mix Uithoorn

Op zaterdag 14 januari is de vierde editie van Harder Than Heavy in jongerencentrum The Mix. Deze door jongeren georganiseerde avond brengt deze keer drie fantastische metalbands.Allereerst zal de Amsterdamse band Eardanger het podium beklimmen. Eardanger is opgericht in de jaren tachtig, de hoogtijdagen van de heavymetal. De band heeft … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: