001 -Family

Parkeerplaats elektrische auto in Mijdrecht


Geplaatst op: 23 december 2011

Vorige week werd ik door een lezer verzocht om eens te kijken op het Burgemeester Haitsmaplein. Tegenover de makelaar zou er een vreemd ingerichte parkeerplaats liggen. Een oplaadplaats voor elektrische auto’s en het ziet er nogal amateuristisch uit. Kan dat zomaar?

Ik bood mijn vrouw direct aan de dagelijkse boodschappen te doen. Zij blij en ik kon tenminste gelijk de casus bekijken. De situatie die ik daar aantrof klopte inderdaad niet. De melder had gelijk. Deze parkeerplaats is waarschijnlijk ingericht door iemand bij de gemeente die niet gehinderd is geweest door enige kennis van de verkeersregels.

De betreffende parkeerplaats is aangegeven met een blauw vierkant bord (met daarin de witte letter P).  Dit bord is een officieel verkeersbord, namelijk bord E04, zoals genoemd in het RVV. Hij is dus rechtsgeldig. Hier hebben we dus ontegenzeggelijk te maken met een parkeerplaats. Daar doet niemand iets tegen.

Daarnaast is het zo dat er op de Nederlandse (en dus de Ronde Veense) wegen pas iets verboden kan worden wanneer dat gebeurt met een origineel verkeersbord. Iets verbieden met uitsluitend een geschreven tekst is wettelijk onmogelijk. Iets toestaan met uitsluitend tekst mag overigens wel.

Onze wegbeheerder geeft aan dat deze plaats is aangewezen voor een elektrische auto die opgeladen moeten kunnen worden. Andere auto’s mogen daar kennelijk niet staan. De tekst “gebruiker laadpaal” op een geel bord met zwarte letters geeft dat aan. Het vreemde is dat gele borden met zwarte letters ook nog eens uitsluitend gebruikt mogen worden door de wegenbouwers. Hiermee geven zij afsluitingen en wegomleggingen aan. Voor iedereen herkenbaar.

Inmiddels begrijpt u waarschijnlijk dat deze combinatie geen enkele rechtsgeldigheid heeft. U en ik kunnen daar dus gewoon parkeren zonder kans op een prent. Als lezer zult u dat waarschijnlijk niet doen want dat zou wel erg sneu zijn voor de eigenaar van de elektrische auto. Toch weet je nooit hoe deze kennis u van pas kan komen.

Is er dan geen oplossing voor de gemeente. Uiteraard is die er wel en ik zal hem meteen verklappen. Een kerstcadeautje van de redactie. Plaats een bord E1 “verboden te parkeren” en geef met een (officieel) onderbord toestemming om daar wel te parkeren. De tekst van dat onderbord zou kunnen zijn: “uitgezonderd ten behoeve opladen elektrische auto”. Fijne feestdagen en alvast een veilig 2012.

Peter Hoogland

www.petorverkeer.nl

Bron: De Groene Venen 23-12-2011

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Petor Verkeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Parkeerplaats elektrische auto in Mijdrecht

Vorige week werd ik door een lezer verzocht om eens te kijken op het Burgemeester Haitsmaplein. Tegenover de makelaar zou er een vreemd ingerichte parkeerplaats liggen. Een oplaadplaats voor elektrische auto’s en het ziet er nogal amateuristisch uit. Kan dat zomaar? Ik bood mijn vrouw direct aan de dagelijkse boodschappen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: