Vragen rondom De Ronde Venen Pas beantwoord
De Ronde Venen Pas is gelanceerd. Het bedrijf achter deze pas, BetaalLokaal, is blij met de eerste positieve reacties. De pas is bedacht als betaalmiddel binnen de gemeentegrenzen, dat ook korting en andere voordelen oplevert bij verschillende ondernemers om zo de consument naar de lokale winkels te trekken.
Maar er bleken ook vraagtekens te zijn. In de lokale krant 'De Nieuwe Meerbode' verscheen een kritisch artikel. De kritiek en de vragen zijn reden voor bedenker John Keunen om eens in de spiegel te kijken. “We hebben tijdens de lancering dus blijkbaar niet helder genoeg hebben gecommuniceerd, terwijl we dat wel altijd hebben gewild. We willen niets verbergen.”
Verdienmodel
Eén van de vraagtekens die werd gezet was het verdienmodel. Mensen vroegen zich af of dat het salaris van de ondernemers ten koste gaat van hun opwaardering op de pas. Dat blijkt niet zo te zijn. De gebruiker betaalt vanaf april 50 cent per opwaardering, dus wanneer je geld op de pas zet, en daarnaast één euro per maand. Maar alleen als je minimaal dat bedrag aan voordeel hebt behaald. Dus als iemand heeft door zijn aankopen 10 euro bespaard, dan wordt die ene euro aan kosten daar vanaf gehaald. Wat overblijft is negen euro aan besparing. Daarnaast betalen ondernemers één procent van de transactie aan het bedrijf. “Dat zijn voor ons gevoel rechtvaardige kosten,” vertelt John. “Het is het volume dat het leuk voor ons gaat maken. Maar dat maakt het ook voor iedereen leuk.”
Hulp
Het beheren van De Ronde Venen Pas gaat via hun website. Voor ouderen en anderen die slecht met een computer om kunnen gaan of geen toegang tot internet hebben, werkt het bedrijf aan servicepunten door de hele gemeente.
Twijfels waren er ook bij de 7,50 euro aan kosten als je het saldo op de pas wil laten terugstorten. Daarover zegt John: “Geef het saldo op de pas uit en daarna sluiten we kosteloos de boeken. Maar op het moment dat een consument zegt ‘ik heb 100 euro op mijn pas en ik wil dat teruggeboekt hebben’, dan hebben we een handeling te treffen met die consument. Het moet allemaal veilig gebeuren dus we moeten weten dat het ook de juiste persoon is die ons vraagt het geld over te maken. We moeten de bankrekening toetsen. Dat betekent een handmatige actie en dat kost 7,50.”
Veilig
Gegevens van de gebruikers komen volgens het bedrijf niet bij de lokale ondernemers terecht. Er wordt zo nu en dan wel een nieuwsbrief verstuurd om de nieuwe voordelen van de pas te laten weten. De transacties en persoonsgegevens zijn beveiligd.
Gemeente De Ronde Venen ondersteunt initiatieven die de lokale economie versterken dus daarom ook het project De Ronde Venen Pas.
De bedenkers willen uiteindelijk naar 150 aangesloten ondernemers.
Kijk voor meer informatie op derondevenenpas.nl
0297.nl is redactioneel onafhankelijk van Loyals Online BV