001 - Escaperoom aglemeen
Koninklijke onderscheiding voor zestien inwoners in De Ronde Venen

Koninklijke onderscheiding voor zestien inwoners in De Ronde Venen


Geplaatst op: 26 april 2018

Zestien inwoners van De Ronde Venen hebben donderdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Vijftien personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk in Abcoude werden de lintjes bij hen opgespeld door burgemeester Maarten Divendal.

Klik hier voor alle foto's op onze Facebook pagina.

De heer D. de Groot (1952, Baambrugge) is vanaf 1989 op allerlei gebied en in verschillende bestuursfuncties actief binnen de IJsclub Baambrugge en de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Vanaf zijn start bij de IJsclub Baambrugge tot 2008 is hij bij tal van evenementen, trainingen en ontwikkelingen binnen en buiten de club betrokken of betrokken geweest. Hij organiseerde diverse zomerse activiteiten van fietstijdritten tot trimlopen en schreef diverse draaiboeken. Ook werden op zijn initiatief vele evenementen en diverse kampioenschappen op natuurijs georganiseerd. Vanaf de start in 1965 is hij één van de drie begeleiders van het jeugdschaatsen. De door hem ontwikkelde ‘Kijkwijzer’ om jeugdig schaatstalent te herkennen wordt nog steeds door de KNSB beschikbaar gesteld. Van 2001 tot en met 2008 voerde Dirk de Groot overleg met de gemeente Abcoude over de verplaatsing van de landijsbaan en het clubgebouw, waarbij hij tevens de argumenten aanleverde om de ijsbaan in te richten als skeelerbaan. Tot en met 2015 verreden landelijke toppers daar wedstrijden. In 2008 werd De Groot voorzitter van de ijsclub en vervulde hij een stimulerende rol bij allerlei zaken. In 2010 werd hij lid van de KNSB en trad hij toe tot de commissie Natuurijsbanen. Vanaf 2015 is hij voorzitter van deze commissie. Ook is hij sinds 2008 docent Natuurijsmeester en sinds 2010 docent Toertochtenorganisatie bij de KNSB. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M. van Eijk-Vergeer (1952, Vinkeveen) wordt gekenmerkt door haar sociale inborst en is bijna 34 jaar actief bij Atalante als trainster van meerdere gymgroepen. In de loop der jaren heeft zij haar lessen uitgebreid en lessen van andere trainsters overgenomen. Buiten deze lessen heeft zij wedstrijden opgezet. In haar vrije tijd maakt zij draaiboeken voor wedstrijddagen en zorgt zij voor de aanwezigheid van juryleden. Het feit dat er steeds weer mensen bereid zijn om op te treden als jurylid, is te danken aan de enorme toewijding van Mary van Eijk. Zij weet ouders steeds weer te enthousiasmeren waardoor deze daadwerkelijk cursussen gaan volgen. Zonder Mary van Eijk zou GV Atalante vijf jaar geleden mogelijk niet meer hebben bestaan. Door haar inzet en zoektocht naar nieuwe bestuursleden is het haar gelukt de vereniging weer te laten groeien. Scholen in de omgeving weten haar te vinden voor een sportdag of andere sportactiviteit, zij neemt de invulling van A tot Z op zich zodat alles prima verloopt.

Mevrouw M. van der Eijk-van der Vliet (1945, Waverveen) is sinds 1991 een trouwe vrijwilligster op de dagbesteding van Careyn Maria Oord. Ook is zij al jaren kerkvrijwilliger bij de protestantse diensten en één van de vrijwilligers van de fotoclub Flits. Zij gaat samen met haar man op bezoek bij veel ouderen om de eenzaamheid van de bewoners tegen te gaan. Haar creativiteit zet ze in op de dagbesteding waar ze cursussen geeft, onder andere textiel verven, kaarsen versieren en kaarten maken. Ook verkoopt ze kaarten. De opbrengst, inmiddels zo’n 10 duizend euro, komt geheel ten goede aan de bewoners van Maria Oord. Sinds 1984 is zij actief binnen de vrouwenvereniging De Passage in Vinkeveen. In 2007 werd zij 2e presidente en in 2011 1e presidente. Ook hier maakt en verkoopt ze kaarten, de opbrengst gaat naar de verenigingskas. Sinds 2012 is Rie van der Eijk-van der Vliet vrijwilliger binnen de Protestants Christelijke Ouderenbond. Vanaf 1999 verricht zij vrijwilligerstaken in de Hervormde Gemeente in Waverveen. Tot 2010 hielp zij onder andere bij het organiseren en verzorgen van middagen voor ouderen, gaf leiding aan een bezoekdamesgroep en was betrokken bij de Zondagsschool Waverveen. Tegenwoordig maakt zij onder andere liturgieën bij speciale diensten.

Mevrouw J. Gijsen-Kreuger (1930, Abcoude) is iemand met een ruim hart die zich inzet om iets toe te voegen aan de kwaliteit van leven van ouderen. Zij is al vele jaren actief in de kerk. Eerst als vrijwilliger in de (voormalige) Nederlands Hervormde Gemeente Weesp en Driemond en sinds 2006 in de Protestantse Gemeente Weesp en Driemond. Zij zet zich met hart en ziel in voor de taken die ze op zich neemt. Die variëren van gastvrouw, het vergaren van financiën voor de goede doelen tot het ophalen en weer thuisbrengen van bewoners uit het verpleegtehuis op zondag zodat zij de kerkdienst kunnen bezoeken. Daarnaast is zij zeer actief voor de ouderen in haar omgeving en loopt zij nog fanatiek twee collectes per jaar.

De heer M. Guggenheim (1947, Abcoude) is sinds 1983 bestuurslid van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Bussum. In 1990 werd hij secretaris en vanaf 1995 vervult hij de functie van penningmeester. Behalve dat de financiën uitstekend op orde zijn, wordt hij ook gewaardeerd vanwege zijn consciëntieuze plichtsopvatting en bijzonder prettige omgang met mensen, gekoppeld aan discretie en inzicht. In de periode 1970 tot 1996 heeft Michael Guggenheim zich ingezet voor de Stichting Joods Bejaarden Centrum ‘Het Gooi’ in Bussum. Eerst als bestuurslid en later als penningmeester. In de periode 1970 tot en met 1980 heeft hij zich vol overtuiging ingezet als fondsenwerver voor de Collectieve Israël Aktie die in Nederland fondsen werft voor sociaal zwakkeren in Israël. In 2011 was Guggenheim initiatiefnemer om in Abcoude zogenaamde ‘stolpersteine’ (struikelstenen) te plaatsen in trottoirs voor de woningen waar Joden woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Hij bezoekt regelmatig basisscholen in Abcoude om daar over het project en de achtergronden te vertellen. Sinds 2016 is hij ‘intaker’ bij de Voedselbank Abcoude/Baambrugge. In die rol beoordeelt hij of aanvragers in aanmerking komen voor verstrekkingen van de Voedselbank.

De heer J. Hoogenboom (1952, Vinkeveen) vormt samen met H. van Zwieten de drijvende kracht achter de Vinkeveense Feestweek. In 1980 werd hij lid van de evenementencommissie van de middenstand vereniging Vinkeveen. Door de enorme groei zijn de evenementen later ondergebracht in de stichting Vinkeveen Promotion, waar Hoogenboom sinds 1988 ook deel van uitmaakt. Van alle bestuursleden die in al die jaren een bijdrage hebben geleverd, is Hoogenboom, samen met Van Zwieten, de enige die vanaf het begin een enorme inspanning heeft geleverd voor het plezier van een grote groep mensen. Hij is onder andere medeverantwoordelijk voor het jaarlijkse Vinkeveen Promotie Evenementenboekje, het paalzitten (uitgegroeid tot de Feestweek Vinkeveen), artiestenoptredens, de klaverjasmiddag, de braderie, de kinderrommelmarkt, viswedstrijden, touwtrekken en verleent indirect medewerking aan de jaarlijkse Rap en Ruig Race, het Turftrapperstoernooi en de Fakkelvaart (Nacht van Neptunes). In 2015 heeft Jack Hoogenboom de organisatie van de Dodenherdenking Vinkeveen overgenomen en doet hij dat met grote inzet. Speerpunt daarbij is het vergroten van de bewustwording bij de jeugd van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De heer W. de Jong (1943, Baambrugge) verricht al 34 jaar de financiële administratie van de Gereformeerde Kerk Postwijck in Baambrugge, van de diaconie en van de zendings- en evangelisatiecommissie. Hij maakt de jaarstukken en de stukken voor het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland voor de bepaling van de kerkrentmeesterlijke en diaconale quotumafdrachten. Twee keer per jaar brengt hij op alle adressen in Abcoude, Baambrugge en Loenersloot van de kerkelijke gemeente de acceptgirokaarten rond voor de vrijwillige bijdragen. Ook is hij al jaren lid van de Commissie van Beheer (College van Kerkrentmeesters). De heer De Jong heeft ook veel tijd besteed aan het onderhoudswerk van kerkgebouw en pastorie, hoofdzakelijk waar het gaat om schilderwerk. In 2009/2010 heeft hij meegeholpen aan de restauratie van de pastorie en in 2012 aan de renovatie van het kerkdak. Vanaf 1990 is hij één van de hulpkosters. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan als er oudere mensen moeten worden gereden naar kerk of kerkelijke activiteiten. Ook is hij sinds 2008 actief als mantelzorger.

Mevrouw J. Van der Klok- Visser (1935, Abcoude) geeft vanuit haar rol als diaken van de Protestantse Gemeente Abcoude sinds 1977 zorg aan leden van de Gemeente. Zij ziet al vele tientallen jaren onvermoeibaar om naar mensen die het moeilijk hebben, die aandacht of zorg behoeven en die zonder warme aandacht het leven nog maar moeilijk aankunnen of dreigen te vereenzamen. Zij beperkt zich niet alleen tot deze leden, maar zet zich ook in voor andere mensen. Zij fietst door weer en wind in en buiten Abcoude om de mensen die dat nodig hebben een bezoek te brengen. Janny Visser heeft vele malen meer en vaker hulp geboden en verleend dan redelijkerwijs van haar in functie van diaken verwacht mag worden. Naast de persoonlijke ondersteuning is zij in hoge mate betrokken bij kerkelijke activiteiten. Zij verzorgt onder andere de voorbereidingen van de avondsmaaltafel en ondersteunt de werkzaamheden voor het kerkkoor en de kledingbeurs. Ook bezorgt ze het kerkblad en is ze aanwezig bij de openstelling van de kerk in de zomermaanden. Ze wordt omschreven als een bescheiden vrouw met grote maatschappelijke betrokkenheid en zichzelf wegcijfert ten gunste van anderen.

De heer J. Peltenburg (1939, Mijdrecht) wordt gekarakteriseerd als een verbinder, een mensenmens met een luisterend oor en een drijvende kracht. Hij was ruim 20 jaar voorzitter van de huurdersvereniging van stichting GroenWest en de directe gesprekspartner van de directeur van de woningcorporatie als het gaat om huurdersbelangen. In die periode gaf hij leiding aan de diverse huurdersgremia en zorgde met zijn tomeloze inzet en betrokkenheid voor een goede vertegenwoordiging van het belang van de huurder. Tijdens de fusie van de drie huurdersorganisaties tot huurderskoepel HV Weidelanden was hij de verbindende factor. Ook vervulde hij een adviserende rol bij benoemingen en leverde hij een bijdrage aan de sturing van en het toezicht op GroenWest. Vorig jaar heeft hij zijn voorzitterschap neergelegd. In de periode van 1977 tot 1995 was hij actief als penningmeester en als voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. Van 2009 tot 2015 was Jan Peltenburg vice-voorzitter van ANBO De Ronde Venen en redacteur van de Anbode. In de periode 2000 tot 2013 was hij secretaris van de Volkstuinvereniging De Groene Vingers in Mijdrecht.

Mevrouw C. Toebosch (1943, Mijdrecht) heeft vanaf 1990 veel bestuursfuncties vervuld en zich ingespannen om de belangstelling voor de bridgesport te bevorderen. In 2014 was zij betrokken bij een samenwerkingsproject van gemeente en Nederlandse Bridgebond, vooral gericht op ouderen. Hieraan hebben 125 mensen deelgenomen en een groot deel van hen heeft zich bij de Bridgevereniging Mijdrecht aangesloten. Naast de hulp die zij biedt tijdens bridgemiddagen en –avonden, verzorgt zij de website van de vereniging en is zij penningmeester. Ook verzorgt ze regelmatig bridgecursussen. Sinds 2006 is zij lid van de damescommissie Par 3 (golf). Caro Toebosch is de drijvende kracht achter de organisatie van activiteiten en actief als wedstrijdleider. Ook geeft zij sinds jaren computerlessen aan vaak wat oudere inwoners van de gemeente en maakt hen wegwijs in het gebruik van de pc.

Mevrouw M. van der Vliet-Smit (1961, Vinkeveen) verricht sinds 1977 diverse activiteiten binnen de Hervormde Gemeente Vinkeveen. Zij geeft al ruim 40 jaar leiding aan een groep van tien kinderen van de Zondagsschool Samuel en verzorgt al twintig jaar de kopij voor het gemeentelijk deel binnen het kerkblad en de ledenadministratie. Ook het opstellen, uitwerken en verspreiden van de liturgie voor de diensten wordt door haar verzorgd. Daarnaast verricht zij de secretariaatswerkzaamheden voor de diverse verenigingen en commissies binnen de Hervormde gemeente en zit zij in het bestuur van de Vrouwenvereniging en in het comité Verenigingsgebouw. Naast de kerkelijke werkzaamheden heeft Ria van der Vliet-Smit het gastouderschap op zich genomen van een kind uit haar omgeving.

De heer G. van Walbeek (1944, Baambrugge) is een zeer betrokken vrijwilliger waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan. Vanaf zijn lidmaatschap was zijn betrokkenheid bij de Gereformeerde kerk Postwijck groot en gaf hij vanuit zijn professie adviezen over het onderhoud van het kerkgebouw en de pastorie. Vanaf 1984 maakt hij ononderbroken deel uit van de commissie van beheer en later het college van kerkrentmeesters. Na zijn pensionering heeft hij samen met een aantal vrijwilligers een grondige renovatie van de pastorie uitgevoerd. In 2012 is door hem een gelijkwaardig project ter hand genomen en is onder zijn leiding het complete dak van de kerk vernieuwd. Daarnaast voert hij ook klein onderhoud aan kerk en pastorie uit. Sinds 1975 zet Bert van Walbeek zich als lid van de IJsclub Baambrugge actief in voor de schaatssport. Behalve een actief vrijwilliger, levert hij gratis diensten en materialen. Op zijn initiatief is in 2011 de Groencommissie Baambrugge-Oost opgericht. Deze commissie zet zich samen met de bewoners uit de wijk in voor onderhoud van de bloemperken en heesters.

De heer C. Westerdijk (1939, Mijdrecht) wordt omschreven als een man die visie, passie en praktische instelling op een praktische manier weet te combineren. Zijn vrijwilligersactiviteiten begonnen in 1968 toen hij lid werd van de Christelijke Korfbalvereniging VZOD in Kudelstaart. Hij vervulde daar tien jaar de functie van voorzitter en was een lange periode lid van de bouwcommissie. Sinds 1997 is Cor Westerdijk lid van het bestuur van Stichting Welzijn Ouderen De Ronde Venen als vertegenwoordiger van Westhoek Wonen. In 1999 werd hij voorzitter. Onder zijn voorzitterschap groeide de stichting uit tot een professionele organisatie die het werk van honderden vrijwilligers tot een succes maakte. In 2007 begeleidde hij als voorzitter de fusie met Stichting Leefbaarheid en in januari 2008 zag onder zijn leiding de stichting De Baat het licht. Na zijn bestuursperiode bleef hij als vrijwilliger actief. Van 2000 tot 2014 heeft hij met veel inzet op de Buurtbuis gereden. Van 2003 tot 2006 was hij actief als penningmeester van de Historische vereniging De Proosdijlanden. In 2011 werd hij penningmeester van het Rode Kruis, afdeling Stichts Weidegebied.

De heer R. Wever (1965, Baambrugge) is een verbinder die als geen ander weet hoe hij anderen moet motiveren. Sinds 2001 is hij actief betrokken bij de Oranjevereniging Baambrugge. Hij begon als lid, werd later penningmeester en is sinds vier jaar voorzitter. Niet alleen bestuurlijk is hij actief, maar ook bij de uitvoering van de Koningsdag en de 4 en 5 mei-herdenking. Ook bij de IJsclub Baambrugge en bij de Abcouder Harmonie is zijn inzet bij evenementen en optredens van grote waarde. Vaak is hij betrokken bij verkeersaspecten zoals de afzetting van wegen en treedt hij op als verkeersregelaar. Daarnaast staat Rik Wever bekend om zijn niet aflatende hulp aan inwoners die met vragen of verzoeken aan zijn deur komen, hij stuurt nooit iemand weg. Zo is hij als meewerkend lid van de Groencommissie Baambrugge-Oost wekelijks bezig om het groen in de wijk te onderhouden.

Mevrouw M. van Zwieten (1969, Vinkeveen) vormt al een aantal jaren de drijvende kracht achter de Avondvierdaagse in Vinkeveen. Nadat 25 jaar geleden was besloten te stoppen met het wandelevenement in Vinkeveen, besloot zij de organisatie op zich te nemen. Zij doet dat met veel inzet. Op het moment dat het verplicht werd verkeersregelaars in te zetten, is zij gaan samenwerken met de IJsvereniging Vinkeveen. Dit jaar organiseert de vereniging samen met Monique van Zwieten op 22 mei de Avondvierdaagse voor de tiende keer. Daarnaast is zij sinds 2012 de drijvende kracht achter de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Vinkeveen. Door haar bemoeienis is de intocht jaarlijks een succes. In het dagelijks leven is zij werkzaam bij de Jumbo in Vinkeveen. Sinds de supermarkt sponsor is van de Buurtkamer is zij daar, als vanzelf, actief als vrijwilliger.

De heer H. van Zwieten (1956, Vinkeveen) geldt, samen met J. Hoogenboom, als een van de drijvende krachten achter de Vinkeveense Feestweek en zet zich al vele jaren in om door middel van activiteiten Vinkeveen op de kaart te zetten. In 1980 werd hij lid van de evenementencommissie van de middenstand vereniging Vinkeveen. Door de enorme groei zijn de evenementen later ondergebracht in de stichting Vinkeveen Promotion, waar Hans van Zwieten ook deel van uitmaakt. Van alle bestuursleden die in al die jaren een bijdrage hebben geleverd, is Van Zwieten – samen met Jack Hoogenboom - de enige die vanaf het begin een enorme inspanning heeft geleverd voor het plezier van een grote groep mensen. Hij is onder andere medeverantwoordelijk voor het jaarlijkse Vinkeveen Promotie Evenementenboekje, het paalzitten (uitgegroeid tot de Feestweek Vinkeveen), artiestenoptredens, de klaverjasmiddag, de braderie, de kinderrommelmarkt, viswedstrijden, touwtrekken en verleent indirect medewerking aan de jaarlijkse Rap en Ruig Race, het Turftrapperstoernooi en de Fakkelvaart (Nacht van Neptunes). Vanaf 2012 is hij bestuurslid van de historische vereniging De Proosdijlanden. Zijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het verzamelen van historische foto’s en prenten, het bijhouden van de Facebookpagina en het maken van foto’s.


De Dorpskerk in Abcoude

Laatst bewerkt op: 26 april 2018 12:15

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Koninklijke onderscheiding voor zestien inwoners in De Ronde Venen

Zestien inwoners van De Ronde Venen hebben donderdag 26 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Vijftien personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Dorpskerk in Abcoude werden de lintjes bij hen opgespeld door burgemeester … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: