Het college van B en W heeft dinsdag 8 mei het inrichtingsplan voor de sociale werkvoorziening vastgesteld. Daarin staat beschreven hoe de gemeente de ondersteuning van mensen met een arbeidsbeperking vanaf 1 januari 2019 wil organiseren. ,,Met de aanpak kunnen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter en meer integraal helpen. Niet alleen bij het zoeken naar werk. Als het nodig is kan ook ondersteuning worden gegeven bij hoe de rest van hun leven daar op aansluit’’, zegt wethouder Alberta Schuurs. De gemeenteraad wordt eind juni gevraagd met het inrichtingsplan in te stemmen.
Naast het college van De Ronde Venen, hebben ook de colleges van Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Stichtse Vecht de inrichtingsplannen voor hun gemeenten vastgesteld. De Ondernemingsraad van De Ronde Venen heeft positief geadviseerd. De besluitvorming is het gevolg van veranderde wetgeving. Door de komst van de Participatiewet kunnen mensen vanaf 2015 geen aanspraak meer maken op de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Zij vallen vanaf dat moment onder de Participatiewet. Ook mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen biedt de gemeente beschutte werkplekken en begeleiding naar passend werk aan.
Garanties voor medewerkers
De medewerkers met een arbeidsbeperking die nu via PAUW Bedrijven aan het werk zijn en nog onder de Wsw vallen, zijn verzekerd van passend en betaald werk tot aan hun pensioen. Wethouders Schuurs: ,,Zij komen in dienst bij één van de zes gemeenten. Aan hun arbeidsvoorwaarden verandert niets. Het overgrote deel van deze medewerkers blijft hetzelfde werk doen op dezelfde locatie als nu. Voor degenen waarvoor dit niet mogelijk is, wordt passend werk op een andere locatie gezocht.’’
Het personeel van PAUW Bedrijven dat in vaste dienst is, heeft een werkgarantie. Zij gaan werken bij Nieuwegein, Stichtse Vecht, De Ronde Venen of voor Werk en Inkomen Lekstroom. In veel gevallen blijven ze hetzelfde werk doen als nu voor dezelfde groep medewerkers met een arbeidsbeperking.
Aanpak noodzakelijk
De nieuwe wet maakt het noodzakelijk dat de organisatie van de sociale werkvoorziening opnieuw vorm wordt gegeven. De groep mensen die nog onder de Wsw valt (en er al vóór 2015 aanspraak op maakte), wordt komende jaren kleiner. Mensen gaan na verloop van tijd met pensioen terwijl de instroom is gestopt. Door de gemeenteraad is daarom in september vorig jaar besloten PAUW Bedrijven op te heffen. Hierin waren de Wsw-werknemers van de zes gemeenten ondergebracht. In de inrichtingsplannen die nu naar de gemeenteraden zijn gestuurd staat beschreven hoe de nieuwe organisatie van de sociale werkvoorziening er uit komt te zien. De nieuwe structuur omvat dus zowel mensen uit de voormalige Wsw als mensen die onder de Participatiewet vallen. De zes gemeenten trekken in het vervolg gedeeltelijk met elkaar op. In de stichting Schoonmaak gaan vijf gemeenten samenwerken. In de stichting Groen en Beschut werkt De Ronde Venen samen met Stichtse Vecht. De administratie en organisatie van de werkgeverstaken doen de gemeenten gezamenlijk.
Mensen centraal
Uitgangspunt van het inrichtingsplan in De Ronde Venen is dat er zoveel mogelijk maatwerk wordt geleverd. ,,Mensen vielen vroeger onder de Wsw of Wajong en nu onder de Participatiewet. Mogelijk wordt het in de toekomst weer anders. Als gemeente hebben we altijd de zorg om deze kwetsbare groep te ondersteunen. Met het inrichtingsplan kunnen we dat op een integrale manier doen, door mensen centraal te zetten. Dat doen we door elke keer te kijken, met de persoon zelf en directbetrokkenen, wat de best passende vorm van arbeid is’’, zegt wethouder Schuurs. ,,Ik ben ook heel blij dat het werkcentrum verhuisd is naar het Lokaal aan de Rondweg en met twaalf vaste mensen en vier inhuurkrachten nu aan de slag is voor alle mensen in de Participatiewet. Zij werken al voor de groep mensen met beperkingen die sinds 2015 is ingestroomd en zijn ook goed voorbereid op de taak die op hen afkomt.’’
De inrichtingsplannen zijn openbaar en te raadplegen op www.toekomst-grsw.nl.
Geplaatst op: 10 mei 2018