Intensievere aanpak lezen en schrijven voor laaggeletterden

Intensievere aanpak lezen en schrijven voor laaggeletterden


Geplaatst op: 1 juni 2018

“We willen dat al onze inwoners zoveel mogelijk mee kunnen doen in onze samenleving. Dan helpt het enorm als je kunt lezen en schrijven.” Dat zegt wethouder Alberta Schuurs afgelopen maandag 28 mei tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst in de Bibliotheek Mijdrecht. Er waren bijna veertig deelnemers, waaronder experts die dagelijks met laaggeletterden werken, maar ook de ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid: de laaggeletterden zelf.

1 op de 9 volwassenen Nederlanders is laaggeletterd

Laaggeletterd betekent dat iemand moeite heeft met lezen en schrijven, luisteren en spreken. In de gemeente De Ronde Venen zijn naar schatting 1900 tot 2600 inwoners die hulp nodig hebben met de Nederlandse taal. Leren lezen en schrijven is belangrijk voor mensen die een buitenlandse taal spreken én voor mensen voor wie Nederlands de moedertaal is. Taal is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving en daarvoor is taal op vmboniveau of van het inburgeringsexamen nodig.

Het blijkt in de praktijk lastig te zijn laaggeletterden te vinden

Laaggeletterden zijn expert in het niet laten merken dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Ze blijven bijvoorbeeld liever thuis omdat ze geen wijs worden uit de vertrektijden van de bus en leren dingen uit hun hoofd die ze moeten voorlezen. Ook laten ze ongemerkt iemand anders een formulier invullen en betalen in grote bankbiljetten omdat gepast geld te ingewikkeld is. En als een laaggeletterde eenmaal in beeld is bij een hulpverlenersinstantie, dan blijkt het lastig te zijn om diegene naar passend taalaanbod te leiden.

Intensievere aanpak tussen gemeente en experts

Tijdens de bijeenkomst in de Bibliotheek Mijdrecht zijn aanwezigen aan de slag gegaan met de vraag wat nodig is om taal geen belemmering te laten zijn. Een aantal ideeën is gepresenteerd dat nader uitgewerkt wordt in een actieplan voor laaggeletterden. Zo kwam naar voren dat binnen het bedrijfsleven rekening moet worden gehouden met het taalniveau van laaggeletterden, zodat zij aan het werk blijven. Ook het voorstel om als gemeente duidelijker te corresponderen met laaggeletterden en meer gebruik te maken van beeldtaal kreeg aandacht.

De Bibliotheek en het Servicepunt om de Nederlandse taal eigen te maken

Wilt u oefenen met de Nederlandse taal? U kunt dan terecht bij de Bibliotheek en het Servicepunt. Samen wordt bekeken wat de beste manier is om de taal te verbeteren. Dat kan zijn met hulp van een taalmaatje, maar ook via een taalgroep of klassikaal les. Door geregeld te oefenen, verbetert de taal snel.


Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Intensievere aanpak lezen en schrijven voor laaggeletterden

“We willen dat al onze inwoners zoveel mogelijk mee kunnen doen in onze samenleving. Dan helpt het enorm als je kunt lezen en schrijven.” Dat zegt wethouder Alberta Schuurs afgelopen maandag 28 mei tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst in de Bibliotheek Mijdrecht. Er waren bijna veertig deelnemers, waaronder experts die dagelijks … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: