Met een koffer vol verzamelde schoenen en vol goede moed (en gezonde spanning) vertrok vorige week donderdag de Vinkeveense Femke Kamminga (23) naar het Griekse eiland Lesbos om namens het Guusje Nederhorst Fonds de stichting Movement On The Ground te ondersteunen in hun werkzaamheden in de verschillende vluchtelingenkampen daar. "Hoewel de media het anders laat lijken -je hoort er nagenoeg niets meer over!- is het vluchtelingenprobleem nog lang niet opgelost," vertelt Femke. Ze is net een paar dagen terug van haar avontuur.
Tassen vol kinderschoenen die ze in hun omgeving hadden verzameld, brachten ze naar het eiland dat nog geen tien kilometer van Turkije ligt. Lesbos heeft meerdere vluchtelingenkampen, waarvan de meest beruchte Moria is. "Iemand die op zee is opgepikt door de coastguards of per rubberbootje is aangekomen op het strand op Lesbos wordt officieel aangehouden en komt in Moria te zitten," legt de Vinkeveense uit. "Een plek wat meer een gevangenis genoemd kan worden dan een vluchtelingenkamp: dikke betonnen muren en prikkeldraad. Hoewel er in dit kamp eigenlijk plek is voor 2.500 mensen, zitten er op dit moment 8.000 mensen in." Er is weinig eten, slechte faciliteiten met weinig hygiëne en het is er onveilig. "Mensen hebben zelf tentjes gebouwd van wat doeken en zeil. In bijna ieder tentje zie je wel een silhouetje van een klein kindje."
Boomgaard
Naast Moria ligt Olive Grove, een olijfboomgaard waar vorig jaar een grote groep mensen naartoe is vertrokken vanwege de aanhoudende onrust binnen het kamp Moria. "Hoewel dit in het begin als meest onveilige plek werd beschouwd heeft Movement On The Ground hier binnen no-time een veilige situatie van gecreëerd. Samen met de vluchtelingen hebben wij er met ons team meerdere tenten gebouwd. Zeven verschillende nationaliteiten werkten samen!" vertelt Femke met gepaste trots.
Campus
Een plek die daarin al veel verder gevorderd is, is Kara Tepe: een vluchtelingenkamp speciaal voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Movement On The Ground heeft samen met Because We Carry (een andere Nederlandse stichting) een community center in dit kamp gebouwd waar men weer een beetje mens kan zijn. Kinderen kunnen hier spelen in de speeltuin en krijgen les in bijvoorbeeld wiskunde, muziek en Grieks. "In dit kamp hebben we de kinder- en mannenschoenen uitgedeeld," legt Femke uit. "Bijzonder om te zien dat men zo ontroerd is en emotioneel wordt bij het krijgen van een paar schoenen. Hoewel de situatie voor velen uitzichtloos is -men weet niet waar hij/zij aantoe is bij de procedure rondom asiel aanvragen- werken ze graag mee om ervoor te zorgen dat dit kamp echt een zelfvoorzienende campus wordt: samen met de zogenoemde ‘resident volunteers’ hebben we voedselpakketjes uitgedeeld bij de mensen op dit kamp."
Rollercoaster
"Deze reis was een rollercoaster van emoties: verdrietig en boos over hoe de situatie is ontstaan en nog steeds is, maar ook mooi om te zien dat er organisaties als Movement On The Ground bestaan die ervoor zorgen dat men in meer humane omstandigheden kan leven."
Zelf helpen of meer informatie? Check movementontheground.com.