001 - Tuimarkt
Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan

Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan


Geplaatst op: 3 juli 2018

De verwachte economische groei van Amstelland-Meerlanden (AM gemeenten)– waar Aalsmeer deel vanuit maakt – is in 2018 4,2 procent. Dit is één procent hoger dan de verwachte groei in heel Nederland en een half procent hoger dan de groei in de Metropoolregio Amsterdam (deze groeit met 3,7 procent). De werkloosheid van AM gemeenten daalt naar verwachting van 3,8 procent van de beroepsbevolking in 2017 naar 3,6 procent in 2018 en 3,3 procent in 2019.

De totale Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft zich na de crisis sterk ontwikkeld door haar diverse en open economie waarin grote én kleine bedrijven kunnen groeien. Door deze economische groeicijfers hoort de MRA bij de vijf sterkst groeiende grootstedelijke regio’s in Europa, samen met Londen, Stockholm, Warschau en Praag. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018.

Werkgelegenheid groeit sterk

In 2016 groeide de werkgelegenheid binnen de AM gemeenten al met twee procent. De verwachting is dat deze tendens zich voortzet en de werkgelegenheid komende jaren bovengemiddelde sterk gaat groeien. Daarmee zakt de werkloosheid weer tot op het niveau van vóór de crisis. De groei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten, zoals toerisme en horeca.

Wethouder Robert van Rijn: Met ruim 2500 bedrijven, vooral in de sierteelt en de logistieke sector, is Aalsmeer een economische motor in MRA en AM verband, ook op het gebied van de werkgelegenheid. Het college wil dat Aalsmeer een economisch sterke gemeente blijft en wil het vestigingsklimaat, recreatie en toerisme, behouden en versterken. Hiervoor werkt de gemeente aan goede logistieke verbindingen en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen.’

Economische groei

De economische groei en werkgelegenheid concentreren zich in Amsterdam en AM-gemeenten. De hele metropoolregio is in trek als woonplaats. Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio. Belangrijke oorzaken van de economische groei zijn aantrekkende investeringen in ICT-dienstverlening, de bouw, toenemende consumptie door onder meer toerisme en een sterkte internationale concurrentiepositie. De Metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal.

Amstelland-Meerlanden behoort tot één van de sterkste economische regio’s van Nederland. Dit komt door het ondernemend bedrijfsleven met internationale topbedrijven, een sterk regionaal mkb, relatief veel lokale starters en de internationale mainports Schiphol en Greenport Aalsmeer. Door de strategische ligging binnen de MRA en goede bereikbaarheid, heeft deze regio ook goede toekomstperspectieven. De sterke vertegenwoordiging van hoogproductieve sectoren als Groothandel en Vervoer en opslag, dragen hieraan bij.

Amstelland-Meerlanden bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland en 33 gemeenten.

Voor de complete Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018 zie: www.metropoolregioamsterdam.nl/evmra.


Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Amstelland-Meerlanden jaagt economie van Metropoolregio aan

De verwachte economische groei van Amstelland-Meerlanden (AM gemeenten)– waar Aalsmeer deel vanuit maakt – is in 2018 4,2 procent. Dit is één procent hoger dan de verwachte groei in heel Nederland en een half procent hoger dan de groei in de Metropoolregio Amsterdam (deze groeit met 3,7 procent). De werkloosheid … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: