De aanleg van het multifunctionele speelveld in park de Groen Rode Scheg is voltooid. Het resultaat is een strak aangelegd speelveld met daar omheen diverse speeltoestellen en sportattributen. Het speelveld is daarmee in meerdere opzichten multifunctioneel: geschikt voor jong en oud en daarmee iedereen die graag sportief bezig is. Ook het groen is weer hersteld -met als laatste puntje op de i nog een in samenspraak met de omwonenden aan te leggen heg- waarmee het park weer helemaal klaar is voor gebruik.
Succesvolle bijeenkomst 3 juli
Om ervoor te zorgen dat het speelveld een aangename plek is en blijft voor iedereen, hebben de gebruikers tijdens een door de gemeente én samenwerkingspartners (o.a. Videt, politie, buurtbeheer) georganiseerde bijeenkomst op 3 juli samen afspraken gemaakt. De avond -die bezocht werd door kinderen van basisschool de Vuurvogel en het Startnest en hun ouders, een grote groep jongeren én omwonenden- leverde een mooie lijst met afspraken op. Daarmee was het doel van de avond bereikt: samen in gesprek gaan, afspraken maken en deze ook vastleggen.
Afspraken maken als onderdeel van uniek project ‘vreedzaam speelveld’
Het speelveld in park de Groen Rode Scheg is vanaf de start tot het eindpunt in meerdere opzichten een uniek project. Uniek voor Uithoorn maar misschien ook wel voor Nederland omdat het één van de eerste vreedzame speelvelden in Nederland is. Het vreedzame speelveld is onderdeel van het programma ‘de vreedzame school en wijk’. Basisschool de Vuurvogel is een vreedzame school en basisschool het Startnest heeft zich gecommitteerd aan het programma ‘Vreedzaam’. Dit laatste geldt ook voor kinderopvang Solidoe en welzijnsorganisatie Videt.
Uitgangspunten vreedzame school, wijk en speelveld
‘Vreedzaam’ kent een aantal pedagogische uitgangspunten, zoals het constructief oplossen van conflicten, het creëren van een positieve norm en het bevorderen van verbondenheid en gemeenschapszin. Kinderen leren via het programma hoe zij op vreedzame wijze conflicten op kunnen lossen en elkaar en buurtbewoners positief kunnen benaderen. Vragen die de kinderen zichzelf in het geval van het speelveld hebben gesteld zijn: hoe speel je samen op een speelveld dat door veel verschillende mensen wordt gebruikt? Op welke manier spreek je elkaar aan op gedrag dat niet als positief wordt ervaren? Met als uiteindelijk doel het speelveld een aangename plek te laten zijn voor iedereen. Om een en ander ook handen en voeten te geven, zijn tijdens de bijeenkomst ook concrete afspraken gemaakt die op een bord aan het begin van het speelveld komen te staan. Op die manier zijn de afspraken voor iedereen zichtbaar en duidelijk. Het zichtbaar zijn van de afspraken vergemakkelijkt het ook om anderen aan te spreken op hun gedrag.
Waar kunnen de gebruikers op aangesproken worden?
Een greep uit de gemaakte afspraken: Iedereen is welkom. Daarnaast zijn we aardig voor elkaar, respecteren elkaar én de speeltoestellen, houden we rekening met elkaar én de omwonenden en stoppen we met spelen bij zonsondergang. Tot nu zijn er 10 afspraken gemaakt en dat aantal zal nog toenemen. Afspraken die in gezamenlijkheid tot stand zijn gekomen. Tussen omwonenden, jongeren en de basisschoolkinderen.
Evaluatie
Naast vele voorstanders van de aanleg van het speelveld, waren er ook tegenstanders. Buurtbewoners die vrezen voor regelmatige overlast in de vorm van zwerfvuil of geluidsoverlast. De gemeente heeft daarom recent al een extra afvalbak geplaatst en ook is er voor het einde van de zomer een evaluatiemoment gepland. Tijdens dit evaluatiemoment willen Videt, de gemeente en gebruikers van het speelveld samen met andere buurtbewoners om tafel om te kijken of de gemaakte afspraken ook nagekomen worden en of er eventueel aanvullende acties nodig zijn die ervoor zorgen dat het speelveld inderdaad een vreedzaam speelveld is. Mochten buurtbewoners desondanks toch overlast ervaren, dan kan men deze overlast altijd melden bij de gemeente.
Kinderen aan zet
Het initiatief voor het speelveld is ontstaan bij kinderen uit de buurt. Na een fikse regenbui bleek steeds vaker dat het speelveld te modderig werd en daardoor langere tijd niet bruikbaar was. De kinderen uit de buurt hebben dit probleem aangekaart bij Videt, die hierop actie heeft ondernomen door een enquête op te stellen. Doel: komen tot een duidelijk idee waaraan een eventueel nieuw aangelegd speelveld moet voldoen. Ook belangrijk: zorg er waar mogelijk voor dat het voor meerdere gebruikersdoelgroepen geschikt is. De enquête, ingevuld door de kinderen van groep 6, 7 en 8 van basisschool het Startnest en de Vuurvogel én passanten in het park gaf uiteindelijk een duidelijke beeld van de wensen. Op basis van die wensen heeft Videt vervolgens een ontwerp laten maken en zelf de benodigde fondsen bij elkaar gebracht om dit ontwerp ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.
Inzet van iedereen
De aanleg van het multifunctionele speelveld is daarmee een voorbeeld van een project dat in gezamenlijkheid in de buurt tot stand is gekomen. Initiatiefnemers, voor- en tegenstanders en de uiteindelijke gebruikers zullen zich nu en in de toekomst inspannen om het speelveld een succes te laten zijn. De rol die gemeente in het gehele proces heeft gespeeld is hoofdzakelijk faciliterend geweest. Bijvoorbeeld door het opdrachtgeverschap richting de aannemer over te nemen. Dit in verband met de ervaring van de gemeente op dit gebied. Of door het mede organiseren van de bewonersavond met kinderen, jongeren en omwonenden. Tot slot ondersteunt de gemeente de feestelijke opening van het speelveld. De openingshandeling wordt uitgevoerd door wethouder Sociaal domein Ria Zijlstra en wethouder Sport Jan Hazen op woensdag 26 september tijdens de 15e editie van de Nationale Sportweek.