Drie monumenten zijn zaterdag 8 september te bezoeken in Uithoorn. Het is dan Open Monumentendag. Het gaat om Fort aan de Drecht, Bierbrouwerij De Schans en de Tolhuistuin.
Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu de werkplaatsen van Crea en twee restaurants: Het Pannenkoekenfort (open vanaf 12.00 uur) en het Drechtfort voor bijzondere evenementen in particuliere en zakelijke sfeer. Verder vindt men in het fort wijnproeflokaal Vinocerf, restauratieatelier voor blaasinstrumenten Toeters & Zo, nagelstudio Nagels Enzo, fashion & lifestyle Sabb's en schoonheidssalon @denisedenise. Crea houdt van 13 tot 16.30 uur open dagen op 8 en 9 september, dus wie daar binnenloopt kan meteen een indruk krijgen van het cursusaanbod. In de keelkazemat is een expositie over dit fort en Unesco-monument de Stelling van Amsterdam.
Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen door verschillende families werd in 1996 de basisrestauratie van het rijtje woningen voltooid, waarmee het complex weer werd teruggebracht tot de originele omvang. Ooit was het een groot woonhuis, met iets rechts van het midden de hoofdingang en in de steeg achter de poort links een dienstingang, waarvan nog sporen te zien zijn in de buitenmuur. Het gemeentelijke monument werd ingericht als ambachtelijke bierbrouwerij annex bierspeciaalzaak De Schans. Er wordt ook jenever gedestilleerd en dit jaar kwam er een proeflokaal bij. Achter het pand is een verborgen (bier)tuin, waarvan het bezoeken de moeite waard is. In het proeflokaal bevindt zich het originele negentiende-eeuwse keramieken beeld van De Roode Vos, het beeldmerk van de voor de oorlog wijd en zijd gerenommeerde tabaksfabriek van Jan de Ruyter die tegenover de brouwerij stond en decennia terug is gesloopt. De winkel is open van woensdag t/m zaterdag en het proeflokaal van vrijdag t/m zondag, dus ook op Open Monumentendag.
Net als vorig jaar is de Tolhuissluis in De Kwakel te bezoeken, waarvan de restauratie mei 2014 is voltooid. Per auto vanaf Vrouwenakker bereikbaar via het Nieuwveens Jaagpad en per fiets via het prachtige pad langs de Jan Ploegensluis aan de Kwakelse zijde van de Drecht. Ontvangen wordt men in theetuin [H]eerlijk! naast het rijtje monumentale sluiswachterswoningen. In 1826 werden die betrokken door acht sluiswachters en hun gezinnen. Zoveel waren er nodig om twee sluiskolken te kunnen bedienen zeven dagen per week, 24 uur per dag. Inmiddels is voor de sluiswachter een modern huis gebouwd. In 1817 was de Drecht op diverse plekken te ondiep voor de binnenvaart. De Uithoornaar Jacob de Jong sprak koning Willem I aan op de deplorabele toestand van 'zijn' Amstel, die actie ondernam en de sluis liet bouwen. Jacob de Jong benoemde hij in 1823 tot dijkgraaf. Die legde op 18 september 1824 de eerste steen. Die zit er nog steeds, zoek maar goed! Zie voor informatie www.h-eerlijk.nl