ChristenUnie-SGP wil concrete maatregelen voor goede ouder-relaties
Al een aantal jaren vraagt de ChristenUnie-SGP in De Ronde Venen aandacht voor de problematiek die samenhangt met (echt)scheidingen. De maatregelen die de gemeente tot nog toe neemt, vinden wij onvoldoende en te weinig preventief! Daarom komt de ChristenUnie-SGP bij de aanstaande Begrotingsraad met een motie over dit onderwerp.
Ondanks onze inzet op dit thema, blijkt dat de gemeente niet verder komt dan het aanbieden van een training voor kinderen (KIES) dan wel ouders (ONS) nadat een scheiding al een feit is. Zoals een bekend spreekwoord stelt, we dempen de put pas nadat het kalf verdronken.
Datzelfde geldt helaas ook voor de activiteiten van het Centrum voor Jeugd en Gezin; het Scheidingscafe en de inloopmiddag gaan ook uit van een bestaande of aanstaande scheiding.
De ChristenUnie-SGP pleit al jaren voor meer inzet aan de voorkant, voordat er sprake is van een scheiding. Er is geen discussie over de maatschappelijke gevolgen van (echt)scheidingen op het gebied van financiën en schulden, wonen, werk en ziekteverzuim en problemen bij kinderen. Door hulpverleners wordt telkens aangegeven dat 70-90% van de kinderen in de jeugdhulp uit gebroken gezinnen komen.
“Wij willen dat er nagedacht wordt over een pakket maatregelen die ouders helpt hun relatie goed te houden” aldus Wim Stam (fractievoorzitter).
Vaak zijn zogenaamde ‘life-events’ een basis voor een relatieprobleem. Je kunt dan denken aan werkloos worden, financiële problemen, overbelaste mantelzorg voor een ouder of gehandicapt kind, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar ook het krijgen van een eerste kind geeft een grote verandering in de relatie van de (jonge) ouders en kan tot grote spanningen leiden. “Uit diverse onderzoeken blijkt dat ouders in gezinnen met nog betrekkelijk jonge kinderen vaak scheiden” betoogt Stam.
Op de vraag waar de ChristenUnie-SGP dan concreet aan denkt als het om die maatregelen gaat, geeft Stam als reactie: “Zonder al een concrete invulling te willen geven, denken wij aan een pakket van diverse mogelijkheden zoals een “relatie-APK”, workshop “jonge ouder” of een workshop “je relatie bij een LifeEvent”. Dit pakket zou dan actief gepromoot kunnen worden via verloskundigen, huisartsen, consultatiebureaus, gemeentelijk loket, servicepunten, CJG, scholen, etc…”
Uit eerdere gesprekken met hulpverleners en jeugdartsen blijkt dat zij hier een groot voorstander van zijn. Dat er meer inzet zou moeten zijn, bleek ook al tijdens het symposium “Investeren in Gezinnen” wat in september 2016 in De Boei werd gehouden. “De lovende woorden over dat symposium in de jaarrekening2016 van de gemeente zijn wat ons betreft echter nog onvoldoende in daden omgezet” is de conclusie van Wim Stam.
Voor de uitvoering van dit pakket is vooralsnog geen extra budget nodig, dit kan gefinancierd worden uit het Innovatiebudget Sociaal Domein waartoe de raad bij de Kadernota heeft besloten.
Door middel van een motie hopen we via een meerderheid in de raad nu echt eens door te pakken op dit onderwerp.
Fractie ChristenUnie-SGP De Ronde Venen