Nobleman Boxsprings

Gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen


Geplaatst op: 7 november 2018

In Waverveen is dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld. De zuilen moeten bewoners en voorbijgangers herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

In de gemeente De Ronde Venen zijn zes plaatsen bekend waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Engelse of Duitse vliegtuigen zijn gecrasht. Dat is te danken aan de inzet van amateurhistoricus Chris van der Linden. Hij heeft jarenlang informatie over de vliegtuigen verzameld.

Van der Linden vond vluchtnummers en namen van inzittenden en kleurde de details rond elke crash langzaamaan in. De historicus kon uiteindelijk zelfs nabestaanden van overleden vliegers meer vertellen over wat er met hun familieleden was gebeurd en heeft enkelen ook rondgeleid.

Om ervoor te zorgen dat de strijd voor de vrijheid, maar ook het harde werk van de historicus niet in de vergetelheid verdwijnen, wordt nu bij elke crashplek een herdenkingszuil geplaatst. Van de zes zuilen zijn er vier voor geallieerde vliegtuigen en twee voor Duitse kisten.

Dinsdag onthulde Chris van der Linden zelf de eerste gedenkzuil aan de Veldweg in Waverveen. Omdat de amateurhistoricus ernstig ziek is, is deze onthulling speciaal vervroegd. De overige zuilen worden later aan het publiek getoond.

Laatst bewerkt op: 7 november 2018 09:50

Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen

In Waverveen is dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld. De zuilen moeten bewoners en voorbijgangers herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort. In de gemeente De Ronde Venen zijn zes plaatsen bekend waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Engelse of Duitse vliegtuigen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: