Jorne van Ginkel, meester op basisschool de Schakel in Vinkeveen, liep een muskathlon van 63 kilometer in Indonesië. Daarmee zamelde hij meer dan 15.000 euro in voor Compassion, een organisatie die zich inzet om kinderen in ontwikkelingslanden te laten opgroeien zonder armoede.
Tekst - Rosanne Kok (De Groene Venen)
De jonge meester liep in 2015 voor het eerst een marathon. Dat was in Kenia, ook georganiseerd door Compassion. "Die hardloopwedstrijd heeft mij enorm geraakt", vertelt Van Ginkel, die toen 12.000 euro inzamelde voor zijn actie. "Al vanaf het moment dat ik weer thuis was, kriebelde het om het nog eens te doen."
En zo geschiedde. De uitdaging werd vergroot, in Indonesië was ook de mogelijkheid om 63 kilometer te lopen. Drie rondes van 21 kilometer in een klimaat met hoge temperaturen plus een hoge luchtvochtigheid. "Het uitlopen van deze tocht is altijd mijn doel geweest", vertelt Jorne. "De tijd die ik daarover zou doen heb ik losgelaten. In het parcours zat een stuk met een helling van meer dan twintig procent. In het derde rondje kon ik dat niet meer rennen."
Zijn maandenlange voorbereiding wierp zijn vruchten af. "Ja, het was zwaar. Het parcours was pittig en ook de omstandigheden maakten het niet makkelijk. Maar ik was goed voorbereid en heb me onderweg enorm gedragen gevoeld. De eerste ronde startte ’s ochtends heel vroeg. Toen was het nog donker. Langzaamaan werd het licht en kon ik ontdekken in wat voor prachtige omgeving ik eigenlijk liep. Ik kwam groepen kinderen tegen; allemaal op weg naar school. Ze gaven me high fives en keken hun ogen uit van al deze blanke, rennende mensen. Dat gaf energie om door te gaan."
Maar dat was het niet alleen. Jorne was zich gedurende zijn hele prestatie bewust van zijn doel: de strijd tegen armoede. Onder begeleiding van Compassion bezocht hij verschillende projecten waar de stichting zich voor inzet. "We zijn op huisbezoek geweest, bij een moeder die samen met haar twee zoons naast een plastic vuilnisbelt woont. Het huisje was slechts zes vierkante meter groot. Dat was alles. Haar werk bestond uit het scheiden van plastic flesjes; de dop apart, de wikkel eraf en de flesjes sorteren op grootte. Dat was heel heftig om te zien."
Ook sprak hij met een dominee, die maar liefst 22 kinderen in huis had genomen omdat ouders niet meer bij machte waren om voor hen te zorgen. En hij ontmoette zijn sponsorkindje Ikhe (8). "Ook dat was heel bijzonder. Haar gezin heeft nauwelijks geld. Haar ouders verbouwen maïs en rijst op het land. Dat is niet voor de verkoop, maar puur voor eigen gebruik. We hebben ook even op het land gekeken, dat was kurkdroog. Er groeide niets. Onvoorstelbaar. Met ondersteuning van Compassion krijgen kinderen als Ikhe onderwijs, medische zorg en worden hen allerlei activiteiten aangeboden."
Na drie loodzware rondes kwam Jorne 7 uur en 17 minuten na de start over de finish. Om daar Ikhe in zijn armen te kunnen sluiten. Doodmoe en kapot, maar meer dan voldaan. Of hij alweer traint voor zijn volgende uitdaging? “Uhm, nu nog even niet..."
Bron: De Groene Venen - Rosanne Kok