001- Uithoorn

Al twee honden besmet met ziekte van Weil in Uithoorn


Geplaatst op: 10 november 2018

In de media zijn er recent meerdere berichten langsgekomen over honden met de ziekte van Weil. In de afgelopen periode is er bij Dierenarts Annemieke Calis te Uithoorn, bij 2 honden de ziekte van Weil vastgesteld. De ziekte van Weil wordt ook wel Leptospirose genoemd. Het is een zoönose en is dus ook besmettelijk voor mensen.

Leptospiren leven in de nieren van hun natuurlijke gastheren (voornamelijk ratten) en worden uitgescheiden met de urine. Besmetting vindt plaats door direct contact met de (levende of dode) gastheer of zijn urine. Doordat de leptospiren geruime tijd buiten het lichaam van hun gastheer kunnen overleven, kan besmetting ook plaatsvinden via de omgeving, bijvoorbeeld door modder of een grasveld.

Het is een ernstige ziekte die bij honden dodelijk kan aflopen. Hoewel de ziekte bij mensen gelukkig niet vaak voorkomt, moeten de risico’s niet onderschat worden. Ook honden zonder zichtbare verschijnselen van de ziekte kunnen leptospiren in hun urine uitscheiden.

De klachten bij honden lijken vaak op griepachtige verschijnselen. Hierdoor wordt helaas vaak te lang afgewacht en wordt er pas in een gevorderd stadium mogelijk aan de ziekte van Weil gedacht.

Wanneer je hond braakt en diarree heeft en niet snel opknapt, of zelfs snel verslechterd, neem dan zeker zo snel mogelijk contact op met je dierenarts! Bij een tijdige diagnose kan de juiste behandeling een goed resultaat geven. De beide patiënten van Dierenarts Annemieke Calis zijn inmiddels stabiel en lijken gelukkig goed te herstellen.
Om je hond een zo goed mogelijke bescherming te bieden tegen de ziekte van Weil, is er een (jaarlijkse) vaccinatie beschikbaar. Er is geen titerbepaling beschikbaar voor deze ziekte, de vaccinatie tegen de ziekte van Weil staat dan ook volledig los van het titeren middels de VacciCheck.
Voor meer informatie:
https://www.rivm.nl/…/…/Vragen_en_antwoorden_ziekte_van_Weil

Laatst bewerkt op: 10 november 2018 08:55

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Al twee honden besmet met ziekte van Weil in Uithoorn

In de media zijn er recent meerdere berichten langsgekomen over honden met de ziekte van Weil. In de afgelopen periode is er bij Dierenarts Annemieke Calis te Uithoorn, bij 2 honden de ziekte van Weil vastgesteld. De ziekte van Weil wordt ook wel Leptospirose genoemd. Het is een zoönose en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: