Een medewerker van de gemeente is onwel geworden tijdens werkzaamheden in het rioleringsgemaal aan de Amsterdamseweg in Uithoorn… dat was het scenario van een oefening waarbij inzet van de brandweer nodig was. Met deze oefening wil de gemeente de brandweer kennis laten maken met de risico’s binnen het werk van de gemeente.
Wat is een rioleringsgemaal
Uithoorn heeft 44 rioleringsgemalen. Deze gemalen zijn diepe putten van ongeveer 6 meter die het rioolwater naar de riool zuivering pompen. Er staat een tractor klaar met een pomp die eerst al het water uit de put pompt voordat de medewerkers van de gemeente (of onderaannemer) hierin kan afdalen. Daarnaast zijn er strenge veiligheidsmaatregelen voordat de medewerker naar beneden mag gaan.
Elk jaar voert de aannemer preventieve controles uit; werkt het gemaal nog goed, is er niets stuk of is er geen lekkage. Ook wordt alles zoveel mogelijk schoongemaakt. Het werken bij en in zo’n rioleringsgemaal kan risico’s met zich meebrengen. Met vierenveertig rioleringsgemalen in de gemeente is de kans groot dat, naast al die veiligheidsmaatregelen, hier een keer iets mis kan gaan. In dat geval is het goed om te weten dat de brandweer ervaring heeft om medewerkers van de gemeente en de aannemer te kunnen helpen.
Scenario
Tijdens drie oefenavonden met steeds andere deelnemers van de brandweer werd hetzelfde scenario gespeeld. Een medewerker van het aannemersbedrijf, die namens de gemeente controles uitvoert aan rioleringsgemalen, heeft een pomp op zich gekregen en is bewusteloos. Zijn collega staat nog bovenaan de put. Hij weet niet wat er zich beneden heeft afgespeeld en uit veiligheidsoverwegingen moet hij boven blijven. De brandweer, die snel ter plaatse is, denkt eerst dat er een ongeval heeft plaatsgevonden met de tractor. Al snel heeft de medewerker van de gemeente de situatie uitgelegd. Ook vertelt hij de brandweer welke veiligheidsmaatregelen hij heeft getroffen zodat de brandweer veilig te werk kan gaan. Omdat niet bekend is waarom de medewerker beneden niet meer reageert, moet de brandweer ook alert zijn op giftige gassen. Zowel de medewerker van de gemeente als de brandweer hebben hiervoor speciale meters. Als de situatie veilig is gesteld door de brandweer (geen giftige gassen, geen stroom) kan er hulp geboden worden.
De aannemer heeft voor zijn werkzaamheden zelf veel materieel mee en al klaarstaan. De brandweermedewerker die de put in gaat, kan daarom snel gebruik maken van de aanwezige kraan en het tuigje van de aannemer om de medewerker op te hijsen.
Geslaagde oefening
De brandweer heeft nog niet eerder geoefend in een rioleringsgemaal en voor hen was deze situatie ook nieuw. Het was goed om te zien dat er adequaat, snel en professioneel gehandeld werd door zowel de brandweer als de medewerkers van de gemeente.
De gemeente en de brandweer zoeken elkaar regelmatig op als het gaat om overleg over risico’s in het werk bij de gemeente. De gemeente stelt regelmatig de veiligheidsprocedures bij en de brandweer raakt bekend met het risicovolle werk van de gemeente. Door te oefenen bereidt de brandweer en de hulpdiensten maar ook de gemeente zich zo goed mogelijk voor op dergelijke incidenten.
Met deze avonden laat de brandweer ook weer zien dat zij zich met hart en ziel inzet, niet alleen voor onze inwoners maar ook voor de veiligheid van onze medewerkers op het werk. Het is werk dat dienstbaar is aan onze samenleving en daarom voor brandweervrijwilligers dankbaar om te doen. Overigens kunnen ze altijd wel nieuwe vrijwilligers gebruiken. Misschien is dit dankbare en uitdagende werk ook iets voor u?