De Baat (2e)

Burgemeester Van Vliet opent galerie Toonzaal in Mijdrecht


Geplaatst op: 8 november 2011

Zaterdagmiddag 5 november om 16.30 uur verrichtte burgemeester Albertine van Vliet van de gemeente De Ronde Venen onder grote belangstelling de openingshandeling voor galerie Toonzaal in Mijdrecht. Met het voorzichtig wegtrekken van een bijzonder doek, verscheen een antieke landkaart van onze omgeving. De vele aanwezigen hieven vervolgens het glas op de opening van deze unieke kunstgalerie voor De Ronde Venen en omgeving.

Toonzaal is een initiatief van de bekende Mijdrechtse ondernemer Jaap Rosen Jacobson. Die memoreerde in zijn korte speech dat de opening van deze galerie eigenlijk te danken is aan het toeval. Tijdens zijn studententijd in Groningen raakte hij bevriend met Arend Rutger Bezoen. Die studeerde kunstgeschiedenis bij o.a. kunstcoryfeeën Henk van Os en Wim Beeren en Jaap studeerde economie.

Arend Rutger Bezoen werd een bekend verzamelaar van 18e en 19e eeuwse kunst en was op zoek naar een mogelijkheid zijn collectie voor de verkoop te tonen. Toen de twee elkaar onlangs weer spraken, kwam al snel van het een het ander met de kunstgalerie als resultaat.

Bezoen kocht op z'n 13e in zijn woonplaats Amersfoort zijn eerste kunstwerk. Een schilderij van Eugène Brands. Gewoon, omdat hij het een mooi stuk vond. Hij is vervolgens niet meer gestopt met kopen. Na z'n eerste verkoop ontdekte hij dat er een boterham te verdienen was in de kunsthandel en heeft hij er zijn levenswerk van gemaakt.

In Toonzaal hangen schilderijen, tekeningen, aquarellen en couaches uit voornamelijk de 18e en 19e eeuw. Fraaie en authentieke kunstwerken waarvoor Arend Rutger Bezoen de hele wereld afstruint. Zijn uitstekende neus voor betaalbare, kwalitatief hoogstaande schilderijen van zowel bekende als minder bekende kunstenaars, weerspiegelt zich in de collectie die in de twee lichte, mooie ruimtes van Toonzaal is te bewonderen. Ook liefhebbers van 20e eeuwse kunst komen in de bovenzaal aan hun trekken, met een kleine maar zorgvuldig samengestelde verzameling.

De door burgemeester Van Vliet onthulde antieke landkaart werd door Jaap Rosen Jacobson aan de gemeente geschonken. Wethouder Palm ontfermde zich er vervolgens over en zorgt ervoor dat het kunststuk een mooi plek krijgt in het Gemeentehuis.

Galerie Toonzaal is gevestigd aan de Rendementsweg 2-b in Mijdrecht. Tel: 0297-256283
Toonzaal is geopend op afspraak van 09.00 - 17.00 uur.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Burgemeester Van Vliet opent galerie Toonzaal in Mijdrecht

Zaterdagmiddag 5 november om 16.30 uur verrichtte burgemeester Albertine van Vliet van de gemeente De Ronde Venen onder grote belangstelling de openingshandeling voor galerie Toonzaal in Mijdrecht. Met het voorzichtig wegtrekken van een bijzonder doek, verscheen een antieke landkaart van onze omgeving. De vele aanwezigen hieven vervolgens het glas op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: