Collectieve zorgverzekering lang niet altijd voordelig

Collectieve zorgverzekering lang niet altijd voordelig


Geplaatst op: 4 december 2018

Ruim zes miljoen Nederlanders hebben een collectieve zorgverzekering via hun werkgever, een patiëntenvereniging of de gemeente. Dat lijkt aantrekkelijk, omdat er vaak een korting wordt gegeven op de basis- en aanvullende verzekering. Maar is zo’n verzekering daadwerkelijk voordeliger dan een ‘normale’ zorgverzekering?

‘Nee’ zegt het consumentenprogramma Radar. In veel gevallen blijkt juist dat een individuele polis zonder korting goedkoper is dan een collectieve verzekering met korting. Op vergelijkingssite Zorgwijzer staan twee heldere voorbeelden die dit nog eens benadrukken.

Kritiek

Vanuit verschillende hoeken is er steeds meer kritiek op de collectieve zorgverzekering. Volgens Lilianne Ploumen van de PvdA is de collectieve verzekering een sigaar uit eigen doos, want de korting wordt gegeven op een polis die van zichzelf hoger is geprijsd. Volgens Ploumen zou de collectieve polis daarom in zijn geheel moeten worden afgeschaft. Minister Bruno Bruins voelt daar op dit moment nog niets voor.

Het grote aanbod collectieve polissen zou verder niet bijdragen aan de overzichtelijkheid voor consumenten. Veel van hen zien de bomen het bos niet meer.

Overstappen

Een onderzoek van de toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wees uit dat er voor 9,8 miljoen zorgverzekerden een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestaat. Zij zouden gemiddeld 93 euro op jaarbasis kunnen besparen door van ziektekostenverzekeraar te wisselen.

Alle reden dus om je huidige collectieve zorgverzekering onder de loep te nemen. Op Zorgwijzer kun je zorgverzekeringen vergelijken op prijs en inhoud en kom je er snel achter of je kunt besparen.

Tot 31 december 2018 kun je wisselen van zorgverzekering voor het nieuwe kalenderjaar. Je huidige zorgpolis wordt dan automatisch opgezegd.

Laatst bewerkt op: 4 december 2018 12:59

Bron: Zorgwijzer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Collectieve zorgverzekering lang niet altijd voordelig

Ruim zes miljoen Nederlanders hebben een collectieve zorgverzekering via hun werkgever, een patiëntenvereniging of de gemeente. Dat lijkt aantrekkelijk, omdat er vaak een korting wordt gegeven op de basis- en aanvullende verzekering. Maar is zo’n verzekering daadwerkelijk voordeliger dan een ‘normale’ zorgverzekering? ‘Nee’ zegt het consumentenprogramma Radar. In veel gevallen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: