Campagne Wat doe je? van start


Geplaatst op: 2 november 2011

Net als vele andere Nederlandse gemeenten is Aalsmeer gestart met de campagne ‘Wat doe je?' Door de bevolking te informeren via posters langs de openbare weg wil de gemeente het bewustzijn bij de inwoners vergroten ten aanzien van risico's en mogelijkheden daartegen iets te doen. Ook de verspreiding van miniposters bij brandweer, politie, bibliotheken, apotheken, sportverenigingen en scholen draagt bij aan een toegenomen alertheid ten opzichte van de eigen veiligheid bij inwoners van Aalsmeer.

Eerste minuten
‘Wat doe je?' is een buurtgerichte publiekscampagne die als doel heeft mensen te stimuleren bewust te worden van de veiligheid in huis en in de omgeving. Bij noodsituaties komen de hulpdiensten zo snel mogelijk, maar mensen zijn in de eerste minuten in eerste instantie op zichzelf en anderen aangewezen. Het is daarom belangrijk dat mensen voldoende kennis en vaardigheden hebben om zichzelf en anderen te kunnen redden. Ook een uitgebreid netwerk in de buurt is van belang.

Grote calamiteit
Burgemeester Pieter Litjens: ‘In noodsituaties zijn er veel mensen die actief willen helpen, die iets willen doen. Bewustwording vooraf draagt dus bij aan de effectiviteit van wat burgers in die eerste momenten na een calamiteit doen. Zo overbruggen actieve inwoners het gat tot aan het moment dat de hulpdiensten ter plekke zijn. Bij een grote calamiteit kunnen individuele burgers de hulpdiensten ook actief bijstaan. Lukt het ons om op deze wijze de kracht van burgers te bundelen en beter te benutten, dan vergroten we direct ook de veiligheid.'

Ernstig letsel
En het gaat niet alleen over handelend optreden bij grote vliegtuigcrashes, ernstige verkeersongevallen, explosies en grote branden. Zo zijn valpartijen één van de belangrijkste oorzaken van ernstig letsel. Daaraan overlijden jaarlijks veel mensen. Juist ook de aandacht richten op de kleinere ongevallen is een van de uitgangspunten van deze campagne. Precies op dat front valt nog veel winst te boeken.

De campagne verwijst naar de website www.watdoeje.nl , waar behalve praktische tips over veiligheid en hoe te handelen bij ongelukken en andere noodsituaties, ook informatie komt te staan over risico's in de gemeente Aalsmeer.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Campagne Wat doe je? van start

Net als vele andere Nederlandse gemeenten is Aalsmeer gestart met de campagne ‘Wat doe je?' Door de bevolking te informeren via posters langs de openbare weg wil de gemeente het bewustzijn bij de inwoners vergroten ten aanzien van risico's en mogelijkheden daartegen iets te doen. Ook de verspreiding van miniposters … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: