Voorlichting over vuurwerk van start


Geplaatst op: 1 november 2011

Negen vingers, een half oor of een arm vol brandwonden. Vuurwerk afsteken heeft soms nare gevolgen. Daarom is Halt Regio Utrecht in opdracht van de gemeente op 1 november gestart met het geven van voorlichtingslessen over vuurwerk.

De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. En, niet onbelangrijk, zorg dat het leuk blijft: dat je geen overlast veroorzaakt en dat er geen dingen sneuvelen. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor de veiligheid.

Campagne primair onderwijs
De campagne voor het basisonderwijs heet ‘VUURPEIL - wat vind jij van vuurwerk?' en is een combinatie van een voorlichtingsles, verwerking via een website, een onderzoek wat kan worden gedeeld via Hyves, Facebook of Twitter. In het boekje wordt ingegaan op dilemma's rond vuurwerk. Dilemma's vragen om keuzes en om te kunnen kiezen moet je een mening hebben. Via de website wordt gevraagd naar de meningen van kinderen over vuurwerk.

Campagne secundair onderwijs
De campagne voor het voortgezet onderwijs verloopt grotendeels online via de website www.vuurwerktribunaal.nl. Via posters op scholen, jongerencentra en bij vuurwerkverkooppunten wordt naar deze campagnewebsite verwezen. Op deze website kunnen jongeren een online game spelen waarin zij zelf de straf mogen bepalen voor overtredingen met vuurwerk. De bezoeker krijgt een scenario dat uit een paar stappen bestaat. Na elke stap moet hij bepalen wat de straf is. Uiteindelijk wordt op deze manier bepaald in welk profiel de bezoeker past; De wrede rechter, de strenge meesteres, de aardige Agent, etcetera. Deze profielen kunnen worden gedeeld via Hyves, Facebook of Twitter. Deelnemers aan het spel kunnen hier een prijs mee winnen.

Opgepakt? Naar Halt!

Ook dit jaar zullen de politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren weer streng controleren op vuurwerkovertredingen. Jongeren die door de politie zijn aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken van vuurwerk, vernieling of het bezit van illegaal vuurwerk, gaan naar Halt. Halt zet hen zo snel mogelijk aan het werk nadat er eerst een ‘goed gesprek' met de jongere en zijn of haar ouders is gevoerd.

Ouders
In de Halt-afdoening is een grote rol voor ouders weggelegd. Zo ook als het om vuurwerk gaat. Halt heeft een film gemaakt als ondersteuning van de vuurwerkvoorlichtingen. In deze film komt de rol van ouders nadrukkelijk ter sprake. Ook omgaan met groepsdruk is een belangrijk thema.

Vuurwerkregels
Vuurwerk kopen mag:
• als je 16 jaar of ouder bent;
• op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december;
• bij erkende winkels in Nederland (al het vuurwerk dat je ergens anders koopt is illegaal).
• vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden.

Vuurwerk afsteken mag:
• alléén op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts;

Wees voorzichtig en veroorzaak geen overlast voor mensen en dieren. Wanneer u vragen heeft met betrekking tot de vuurwerkcampagne kunt u contact opnemen met Halt Regio Utrecht.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voorlichting over vuurwerk van start

Negen vingers, een half oor of een arm vol brandwonden. Vuurwerk afsteken heeft soms nare gevolgen. Daarom is Halt Regio Utrecht in opdracht van de gemeente op 1 november gestart met het geven van voorlichtingslessen over vuurwerk. De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: