001 -Brouwer Transport
CDA: Grote zorgen over financiële gevolgen van bouw Sporthuis Abcoude

CDA: Grote zorgen over financiële gevolgen van bouw Sporthuis Abcoude


Geplaatst op: 21 januari 2019

Komende donderdag wordt er in de gemeenteraad weer gesproken over het Sporthuis Abcoude, voor het CDA een moment om nog een keer aandacht te vragen voor de financiële gevolgen van het realiseren van het sporthuis. Tijdens de afgelopen commissievergadering somde Simone Borgstede een lijst van 10 punten op waarover nog helemaal geen duidelijkheid is. Door de afwezigheid van deze duidelijkheid zou het realiseren van het Sporthuis bovenop de nu gevraagde bijdrage nog eens 1 miljoen euro duurder uit kunnen pakken. Dan kost het Sporthuis dus geen € 8,5 miljoen maar als we het amendement dat nu voorligt aannemen ineens € 12,1 miljoen.

Van het CDA bent u gewend dat wij een degelijk financieel beleid willen voeren. Maar met het aannemen van het raadsvoorstel en amendement over het Sporthuis lijkt de deur voor een OZB verhoging wagenwijd te worden open gezet. Tenslotte melde de wethouder van financiën afgelopen week ook nog dat de bijdrage vanuit het rijk onder druk komt te staan, in andere woorden onze gemeente moet het met minder geld doen.

We moeten een sporthal bouwen omdat de huidige Kees Bon Zaal niet langer aan de eisen voldoet. De kosten hiervoor werden, tijdens de eerste gesprekken in 2016, begroot op €3,2 - 3,7 miljoen. Doordat de sporthal inmiddels onderdeel is van de realisatie van het zwembad zijn deze kosten al opgelopen tot € 5,4 miljoen. Een flinke stijging, die we hadden kunnen voorkomen als we gelijk aan de slag waren gegaan, waarschijnlijk had de sporthal er dan al gestaan.

Maar ook het CDA wilde kijken, weliswaar met een flink slot op de deur, of het mogelijk was om een combinatie van Sporthal/Zwembad te bouwen. Het slot op de deur was een amendement waarbij duidelijk werd aangegeven dat er niet meer geld mocht worden uitgegeven dan € 10,1 miljoen. Afgelopen december werd duidelijk dat dit bedrag niet voldoende is om het Sporthuis te realiseren. Men komt geld te kort. En niet zo een beetje ook. Naast de extra kosten ter compensatie van de stijging van de bouwkosten is vooral de vraag om nog een extra bijdrage in de exploitatie een fikse aanslag op de begroting elk jaar.

Maar de grootste zorg van het CDA zit in de onduidelijkheid over de werkelijke kosten voor het realiseren van het Sporthuis, een sporthal met zwembad met torenhoge duurzaamheid ambities. Want wat gaat het nu werkelijk allemaal kosten? In het eerder genoemde amendement werd duidelijk gesteld dat dat een harde voorwaarde is: Het college moet harde offertes en een totaal investeringsoverzicht geven aan de raad. Maar dat inzicht is er helemaal nog niet, de definitieve offertes moeten nog gemaakt worden. Daarnaast is nog steeds onduidelijk of en hoeveel BTW er betaald moet worden als gevolg van nieuwe regelgeving. Alleen al die onzekerheid kan zo maar zorgen van een kostenpost van 1 miljoen euro. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten, de exploitatiekosten opgelopen, het was € 125.000,- maar inmiddels moeten we per jaar € 178.000 bijdragen aan het Sporthuis.

Doordat de definitieve offertes ontbreken en er geen totaal investeringsoverzicht kan worden gemaakt op dit moment nemen we als gemeente een onverantwoord financieel risico. Een risico dat het CDA niet wil nemen.


Laatst bewerkt op: 21 januari 2019 13:41

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

CDA: Grote zorgen over financiële gevolgen van bouw Sporthuis Abcoude

Komende donderdag wordt er in de gemeenteraad weer gesproken over het Sporthuis Abcoude, voor het CDA een moment om nog een keer aandacht te vragen voor de financiële gevolgen van het realiseren van het sporthuis. Tijdens de afgelopen commissievergadering somde Simone Borgstede een lijst van 10 punten op waarover nog … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: