Dansen, lachen en zingen met Alderliefste


Geplaatst op: 31 oktober 2011

Wie denkt aan het Franse chanson, zal in eerste instantie denken aan Edith Piaf, Jacques Brel en Charles Aznavour, totdat men een optreden van Alderliefste heeft bijgewoond. Wie deze band live heeft zien spelen, zal het Franse chanson voortaan heel anders associëren, namelijk met de band die vrijdagavond De Meijert van Mijdrecht op zijn kop zette.

De zaal was ingericht alsof het de Parijse Moulin Rouge betrof. Het publiek mocht op luxe stoeltjes plaatsnemen aan grote ronde tafels en had de mogelijkheid om tijdens de voorstelling te genieten van een goed glas Franse wijn. Terwijl de glazen klonken, presenteerden Luc de Bruin, Robert Kramers en Gerard Alderliefste zich in het Frans aan het publiek, waarbij de band direct de lachers op de hand had.
Het ‘ménage à trois' opende de voorstelling met een akoestische vertolking van bekende Franse chansons onder begeleiding van gitaar en cajon, een soort ‘drum-kistje'. In de zaal hoorde men in de zweem van herkenning het publiek al zachtjes meeneuriën, waarmee de interactieve toon voor de avond was gezet. Daarna knalde de muziek versterkt de zaal in met bekende Franse popnummers als ‘Dans la Vallée de Dana' en ‘Aicha' van DJ Khaled, waarbij Gerard Alderliefste zelfs een deel in het Arabisch wist te rappen.

De muziek in de voorstelling van Alderliefste gaat verrassend alle kanten op. Er is niets dat deze band niet kan spelen en de energie spat onuitputbaar van het podium. Pop en rock wordt afgewisseld met gevoelige nummers als ‘Un Belle Histoire', dat de band onder meer met Paul de Leeuw vertolkte tijdens zijn Symphonica In Rosso, maar ook veel van de grote chansonnier Ramses Shaffy en het ontroerende ‘Luistert Er Iemand' dat geschreven werd voor de presentatie van het kinderboek van Prinses Laurentien, ‘Mr Finney en de wereld op zijn kop'.

Na de pauze stond de voorstelling vooral in het teken van een ode aan hun overleden vriend Shaffy, met wie Alderliefste al zo'n vijftig optredens in het land verzorgd had. De band deelde anekdotes over het samenwerken met de toen hoogbejaarde Ramses, die na de optredens nooit meteen terug naar het bejaardentehuis wilde, maar altijd even naar het Leidseplein voor een laatste borreltje en een laatste sigaretje. De verhalen en de bijbehorende foto's op de achtergrond ontroerden, maar waren vooral grappig. De hilariteit bereikte haar hoogtepunt op het moment dat Gerard Alderliefste de zaal in tweeën verdeelde en zijn toeschouwers verleidde tot een dansje en een moeilijke Franse karaoke. Hierna ging niemand meer zitten en barstte het feest los.

De band sloot af met een spectaculaire versie van Shaffy's ‘Laat me' en gaf tot twee keer toe een toegift, waarna ze zich door roadie Fred van het podium liet begeleiden naar de signeerruimte voor de verkoop van cd's en een drankje met het publiek dat zich inmiddels met rode hoofden van de inspanning naar de bar begaf. Men bleef nog tot laat nagenieten in De Meijert dankzij de Franse wijn, de ‘Power' en de inspirerende energie van Alderliefste, de band die in Mijdrecht de associatie met het Franse chanson voorgoed veranderde.

De volgende avond van Stichting Cultura betreft een klassiek concert van Trio Suleika op 18 november in de Janskerk van Mijdrecht. Kaarten kosten 11 euro en zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij boekhandel Mondria in Mijdrecht, drogisterij De Bree in Vinkeveen en via www.cultura-drv.nl.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Dansen, lachen en zingen met Alderliefste

Wie denkt aan het Franse chanson, zal in eerste instantie denken aan Edith Piaf, Jacques Brel en Charles Aznavour, totdat men een optreden van Alderliefste heeft bijgewoond. Wie deze band live heeft zien spelen, zal het Franse chanson voortaan heel anders associëren, namelijk met de band die vrijdagavond De Meijert … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: