VLC
Brug fort bij De Kwakel officieel geopend

Brug fort bij De Kwakel officieel geopend


Geplaatst op: 12 februari 2019

Op maandag 4 februari is de nieuwe brug bij het Fort De Kwakel op informele wijze officieel geopend door wethouder Bouma. De brug zelf was al geruime tijd klaar maar qua afwerking was het wachten op het hek. De brug is in 2018 volledig opnieuw gebouwd waarbij participatie van de inwoners van De Kwakel een belangrijke rol heeft gespeeld.

Belangrijke rol voor participatie

De brug die toegang biedt tot het fort bij De Kwakel, is -net als het fort- van belangrijke historische waarde. Om deze historische waarde zoveel mogelijk terug te laten komen in het nieuwe ontwerp, is vanaf het begin af aan de stichting De Kwakel Toen en Nu en Buurtbeheer De Kwakel betrokken geweest. Deze betrokkenheid uitte zich onder andere in het feit dat de stichting De Kwakel Toen en Nu een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het uiteindelijke ontwerp van de brug. Zo heeft men meegedacht over en meegetekend aan onder andere de brug en het hek en zijn er diverse (historische) foto’s aangereikt die als inspiratie hebben gediend voor de brug in zijn huidige vorm. De oude Ringvaartbrug is hier een voorbeeld van. Ook is gehoor gegeven aan de suggestie om een lokale leverancier te kiezen voor het hekwerk. 

De Kwakel dankt naam aan brug 

Dat bruggen belangrijk zijn voor De Kwakel, moge duidelijk zijn. Het dorp ontleent zijn naam immers aan de oude Quackelbrug of in iets moderne spelling: een kwakelbrug. Een kwakelbrug is van oudsher een hoge, smalle (houten) trapjesbrug, die hoog genoeg is om schuiten -in het geval van De Kwakel de boten van de boeren en tuinders- onderdoor te laten varen. Een kwakel was van oudsher een voetgangersbrug. Daarmee was tegelijk het nadeel dat paard en wagen er niet overheen konden. Daarom werden op drukke punten de kwakelbruggen vervangen door ophaalbruggen.

Historie van de brug gaat ver terug   

De bouw van het fortwachterswoning en de loods bij de Kwakel ging in 1896 van start. Het stortte van het zand voor het fort begon in 1897 en het fort werd voltooid in 1906. Het is bekend dat de eerste stalen brug, in december 1902 is gebouwd, een demontabele brug was die bij onraad snel weggehaald kon worden. Rond 1953 – 1955 is de stalen brug vervangen door een houten brug, die afkomstig was uit Uithoorn. De Uithoornse brug -die op voorspraak van toenmalig burgemeester Koot verplaatst werd en wat een mooi voorbeeld van de circulaire economie is- lag in Uithoorn bij de sluis naast Café de Herbergh 1883. Op de nieuwe locatie hield de brug het vervolgens vol tot 1985. Daarna werd deze te gevaarlijk en is hij gesloopt en herbouwd. Die vervallen brug is in 2018 gesloopt en een soort een replica gemaakt met het idee van de Ringvaartbrug, wat meespeelde in het ontwerp. Dit is de nieuwe Fortbrug die nu in 2018 is vervangen en jl. maandag 4 februari is geopend. De Kwakel is weer trots op dit mooie exemplaar, die gebouwd is door de Firma Griekspoor en het hek door Kwakelse ondernemer Norbert van Scheppingen. Verlichting moet de brug uiteindelijk helemaal afmaken.

Laatst bewerkt op: 12 februari 2019 10:08

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Brug fort bij De Kwakel officieel geopend

Op maandag 4 februari is de nieuwe brug bij het Fort De Kwakel op informele wijze officieel geopend door wethouder Bouma. De brug zelf was al geruime tijd klaar maar qua afwerking was het wachten op het hek. De brug is in 2018 volledig opnieuw gebouwd waarbij participatie van de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: