001 -Brouwer Transport
Rijden met gladheid: 6 tips

Rijden met gladheid: 6 tips


Geplaatst op: 18 februari 2019

De winter had Nederland dit jaar behoorlijk in zijn greep. Dit betekent sneeuwpret, maar ook zo nu en dan gladheid. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo is een Uithoornse Fietsbrug ingestort nadat er een strooiwagen overheen reed. Hoewel de temperaturen nu boven het vriespunt liggen, kunnen plaatselijke opklaringen ‘s nachts zorgen voor een temperatuur onder de nul. Gevallen neerslag kan hierdoor opvriezen en zorgen voor onverwachte gladheid. Het vereist enige voorbereiding en aanpassingen in rijgedrag van de bestuurders kant om zelfs onder winterse omstandigheden veilig thuis te komen. Hierbij alvast wat tips mocht de winter toch weer te voorschijn komen.

1. Maak de auto sneeuwvrij

Veel bestuurders maken alleen hun ruiten sneeuwvrij. Tijdens het rijden kan sneeuw op het dak van de auto of op de motorkap gaan verschuiven en op de eigen ruit of die van een achterligger terechtkomen. Het is dus belangrijk altijd voor vertrek de hele auto sneeuwvrij te maken.

2. Bekijk het weerbericht

Gladheid is soms verraderlijk aangezien het niet altijd duidelijk te zien is. Eerst het weerbericht checken helpt bestuurders om goed voorbereid de weg op te gaan. Op deze manier kan er namelijk rekening gehouden worden met gladheid, ook indien deze niet goed zichtbaar is.

3. Laat de zomerbanden thuis

Wanneer de temperaturen onder de zeven graden terechtkomen, wordt het tijd om de winterbanden onder de auto te plaatsen. Deze hebben namelijk meer grip bij koude temperaturen. Met zomerbanden de weg opgaan onder winterse omstandigheden is een slecht idee. Winterbanden moeten een minimale profieldiepte hebben van vier millimeter.

4. Trek rustig op

Wanneer de auto op ijs staat is het raadzaam om op te trekken in zijn twee. Indien de auto op sneeuw staat doet een bestuurder er goed aan rustig op te trekken en de koppeling langzaam op te laten komen. Anders kan de auto makkelijk vast komen te zitten. Ook wanneer de auto al rijdt is het belangrijk rustig te accelereren. Te snel het gaspedaal intrappen verhoogt het risico in een slip te raken.

5. Stuur voorzichtig

Een bestuurder zal onder winterse omstandigheden moeten vermijden een plotselinge ruk aan het stuur te geven. Rustig sturen zal weggebruikers helpen om veilig de bochten door te komen.

6. Niet remmen

Remmen moet zoveel mogelijk voorkomen worden, omdat de auto hierdoor zijn grip kan verliezen. Dit kan vooral voor nare situaties zorgen in straten die langs het water liggen, zoals in de Meerwijk veel het geval is. Wanneer een bestuurder een bocht wil maken zal hij tijdig het stuur los moeten laten, zodat hij het rempedaal niet nodig heeft. Gas dient pas weer bij gegeven te worden wanneer de bocht gepasseerd is. Mocht een weggebruiker een noodstop moeten maken, dan kan hij het beste het ABS in werking stellen om de auto veilig tot stilstand te brengen.

Goedkope autoverzekering

Indien een bestuurder schade heeft aan zijn wagen doordat hij toch de controle over zijn auto verloor, kan een goedkope autoverzekering hem op weg helpen. De schadevergoeding zal wellicht enigszins de pijn verzachten.


Laatst bewerkt op: 18 februari 2019 11:24

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rijden met gladheid: 6 tips

De winter had Nederland dit jaar behoorlijk in zijn greep. Dit betekent sneeuwpret, maar ook zo nu en dan gladheid. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo is een Uithoornse Fietsbrug ingestort nadat er een strooiwagen overheen reed. Hoewel de temperaturen nu boven het vriespunt liggen, kunnen plaatselijke opklaringen ‘s … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: