Eerste stap op weg naar Fairtrade Gemeente


Geplaatst op: 25 oktober 2011

De Ronde Venen - De stuurgroep Millenniumdoelen gaat onderzoeken of De Ronde Venen een Fairtrade Gemeente kan worden. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht en gebruikt. Dit zijn producten die met respect voor natuur en milieu zijn gemaakt en waarbij boeren en producenten een eerlijke beloning voor hun werk krijgen.

De Ronde Venen is sinds 2007 al een Millenniumgemeente, een gemeente die de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties onderschrijft om extreme armoede en honger uit te bannen en een duurzaam leefmilieu te bevorderen. De stuurgroep Millenniumdoelen, die de gemeente adviseert en ondersteunt bij de invulling van de Millenniumdoelen heeft nu het initiatief genomen om te onderzoeken of De Ronde Venen een volgende stap kan zetten, namelijk onderzoeken of de gemeente Fairtrade Gemeente kan worden. De stuurgroep komt met het initiatief aan het begin van de Fairtrade week, die van 27 oktober tot 6 november plaatsvindt. Tijdens deze week worden landelijk veel initiatieven ondernomen om juist in deze crisistijd eerlijke handel onder de aandacht te brengen.

Een Fairtrade Gemeente (www.fairtradegemeente.nl) is een eervolle titel die aangeeft dat binnen de gemeente veel aandacht wordt besteed aan fairtrade. Dat kan door als inwoner fairtrade producten te kopen in een supermarkt of in de horeca, of door fairtrade producten te gebruiken op het werk. Maar ook bedrijven en overheden kunnen dit doen door duurzaam in te kopen. Op die manier draagt iedereen in de gemeente bij aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.
In Nederland zijn zestien gemeenten die het predicaat Fairtrade Gemeente mogen gebruiken. 77 andere gemeenten hebben, net als De Ronde Venen, aangegeven te bekijken of ze het kunnen worden. Een Fairtrade Gemeente werkt heel concreet aan Millenniumdoel nummer 8: ‘Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp'. Een Fairtrade Gemeente geeft inwoners en bedrijven een goede mogelijkheid actief een bijdrage te leveren aan de Millenniumdoelen.

De gemeente zelf heeft onlangs het goede voorbeeld gegeven, sinds maandag 3 oktober schenken de koffiemachines in het gemeentehuis en bij de drie gemeentewerven alleen nog maar duurzame koffie. Bovendien heeft de gemeente met het uitreiken van de prijs voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op 12 oktober aangegeven duurzaamheid een belangrijk onderwerp te vinden en dit ook naar de bevolking te willen uitdragen.
De komende tijd inventariseert de stuurgroep welke winkels, bedrijven en horecaondernemers al fairtrade producten gebruiken. De stuurgroep nodigt elke organisatie in de gemeente die reeds fairtrade producten gebruikt, in welke vorm dan ook, dit te melden bij de stuurgroep via een e-mail naar m.jegerings@derondevenen.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Eerste stap op weg naar Fairtrade Gemeente

De Ronde Venen - De stuurgroep Millenniumdoelen gaat onderzoeken of De Ronde Venen een Fairtrade Gemeente kan worden. In een Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht en gebruikt. Dit zijn producten die met respect voor natuur en milieu zijn gemaakt en waarbij boeren en producenten een eerlijke beloning voor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: