001 - Homan Zonnepanelen
Aziatische kunsten centraal in Flower Art Museum

Aziatische kunsten centraal in Flower Art Museum


Geplaatst op: 7 maart 2019

In het Flower Art Museum in Aalsmeer is momenteel de tentoonstelling ‘Shapes of Nature’ te bewonderen, met een belangrijk aandeel voor de Japanse Sogetsu Ikebana Art. Hierbij aansluitend organiseert het museum binnenkort een lezing en een workshop.

Wie zich verdiept in Aziatische culturen ontdekt al snel dat de schoonheid van de natuur een essentieel onderdeel is van vrijwel alle culturele uitingen. In literatuur, muziek, taoïstische en boeddhistische overtuigingen en zeker ook in de beeldende kunst is het vieren van de prachtige natuur een thema dat overal terugkeert.

Dit onderwerp staat centraal in de lezing ‘Flowers in Asian art’ op vrijdag 15 maart. Jean Brouwers, lid van Sogetsu Branch Nederland (ikebana kunst), is een groot kenner van de Chinese en Japanse cultuur. Tijdens deze lezing geeft hij in woord en beeld een indruk van het belang van bloemen en natuur in de Aziatische kunsten. Botanische motieven, hun symboliek en betekenissen op porselein, keramiek, klassieke en hedendaagse schilderingen en lakwerk geven een impressie van de prominente verbondenheid van de mens met de natuur.

De lezing is vrijdag 15 maart en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Entree: € 7,50 incl. toegang tot museum, te betalen aan de zaal. Museumvrienden krijgen € 5,- korting.

Workshop bloemschikken in balans

Ikebana is de Japanse bloemschikkunst waarvan de oorsprong in boeddhistische tempels ligt. In ikebanaschikkingen wordt een minimale hoeveelheid bloemen gebruikt om de schoonheid van de bloem optimaal tot zijn recht te laten komen. Zaterdag 23 maart geeft de ervaren docent Masako Higashi de ikebanaworkshop ‘Bloemschikken in balans’.

In de workshop leren deelnemers vanuit de basisbegrippen van ikebana een schikking te maken die ‘in balans’ is. U leert hoe de vaas, de takken en de bloemen in balans komen met elkaar. Aan het einde maakt u een foto van het werk met een Japanse achtergrond en mag u de zelfgemaakte ikebanaschikking mee naar huis nemen. Docent Masako Higashi (1961) is reeds veertig jaar bezig met ikebana. Zij heeft de Sogetsu ikebana 2e graad (Nikyu Shihan) Sanyo. Ter ondersteuning van ikebana maakt zij haar eigen vazen en keramische objecten.

De workshop is zaterdag 23 maart van 13.00 tot 15.30 uur. Deelname kost € 37,50 incl. vaasje, materiaal, koffie/thee en museumtoegang. Museumvrienden betalen € 33,50. Aanmelden voor de workshop kan via info@flowerartmuseum.nl. Maximaal 15 deelnemers.

Het Flower Art Museum is gevestigd aan Kudelstaartseweg 1 in Aalsmeer (tegenover de watertoren). Meer informatie: www.flowerartmuseum.nl.


Laatst bewerkt op: 7 maart 2019 14:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aziatische kunsten centraal in Flower Art Museum

In het Flower Art Museum in Aalsmeer is momenteel de tentoonstelling ‘Shapes of Nature’ te bewonderen, met een belangrijk aandeel voor de Japanse Sogetsu Ikebana Art. Hierbij aansluitend organiseert het museum binnenkort een lezing en een workshop. Wie zich verdiept in Aziatische culturen ontdekt al snel dat de schoonheid van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: