001 - Homan Zonnepanelen
CDA maakt zich zorgen over mogelijke aanleg zonnevelden Abcoude

CDA maakt zich zorgen over mogelijke aanleg zonnevelden Abcoude


Geplaatst op: 11 maart 2019

Afgelopen donderdag heeft Coos Brouwer namens het CDA vragen aan wethouder Kiki Hagen (D66) gesteld of het college op de hoogte was van het feit dat er een aanvraag komt of in voorbereiding is om langs de Winkeldijk van de A2 tot op De Horn bij Abcoude zonnepanelen in het land neer leggen.  De wethouder gaf aan hier niet van op de hoogte te zijn. 
 
Het CDA maakt zich namelijk grote zorgen over de inspraakmogelijkheden voor de inwoners uit Abcoude. Het CDA heeft vanaf het begin van de energiediscussie ervoor gepleit dat inwoners kunnen meepraten over waar en hoe zonnepanelen geplaatst worden.  Samen met de inwoners moeten de beste locaties gezocht worden zodat rekening wordt gehouden met het cultuurhistorische landschap in het mooie Groene Hart. Het kan niet zo zijn dat energiemaatschappijen de regie overnemen en de locaties gaan bepalen voor de aanleg van grondgebonden zonneparken.
 
De groene strook Winkeldijk-De Horn is onderdeel van het militair erfgoed (schootsveld van de stelling van Amsterdam) en deels van de historische buitenplaatszones. Dergelijke gebieden zijn aangewezen als belangwekkende landschappen en die  mogen volgens het Brouwer niet verpest worden door bouwwerken als zonnepanelen. Vervolgens is hetde vraag welke bestuurslagen de uiteindelijke bevoegdheid hebben om transparante afwegingen te maken en duidelijke regelgeving vast te leggen. Waar en wanneer mag het wel of niet ? Tot nu toe is daarin nog geen volgordelijkheid vastgesteld. Wat het CDA betreft, moeten allereerst de daken van huizen, bedrijven, schuren en stallen volop benut worden, met uitzondering van rijksmonumenten of beschermde dorpsgezichten. Over het plaatsen van zonnepanelen op de grond zullen inwoners van De Ronde Venen, met name in de kernen die er in de buurt liggen, nadrukkelijk moeten meepraten. Die maatschappelijke discussie daarover moet spoedig en grondig georganiseerd worden: eerst praten en dan pas plaatsen. Het CDA wil de vinger strak om de pols houden en door die alertheid voorkomen dat er sprake is van ongewenste “overvaltactieken” in de besluitvormingsprocessen. Derk Boswijk, CDA-lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, is nauw betrokken bij dit thema.


Laatst bewerkt op: 11 maart 2019 09:26

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

CDA maakt zich zorgen over mogelijke aanleg zonnevelden Abcoude

Afgelopen donderdag heeft Coos Brouwer namens het CDA vragen aan wethouder Kiki Hagen (D66) gesteld of het college op de hoogte was van het feit dat er een aanvraag komt of in voorbereiding is om langs de Winkeldijk van de A2 tot op De Horn bij Abcoude zonnepanelen in het … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: