In de Boekenweek staat dit jaar ‘De moeder de vrouw’ centraal. Iedereen heeft een moeder, lief en zorgzaam, streng of juist afwezig. In de literatuur worden dan ook vele markante moeders beschreven: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, zoals het nieuwste boek van Tommie Wieringa ‘Dit is mijn moeder’ of ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls, tot moeders die zelf schrijven over het moederschap zoals ‘Nachtouders’ van Saskia de Coster of ‘De gelukkige huisvrouw’ van Heleen van Royen.
De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.
Zaterdag 23 maart begint de Boekenweek. Ook de Bibliotheek presenteert de mooiste boeken over De moeder de vrouw. Neem een kijkje op de thematafels of laat je inspireren op onze inspiratiepagina’s.
VPRO-serie: De bibliotheek
Tijdens de Boekenweek, van 25 t/m 29 maart, zendt de VPRO de serie 'De bibliotheek' uit, waarin documentairemaker Frans Bromet door een aantal openbare bibliotheken dwaalt en bezoekers, medewerkers en vrijwilligers spreekt. De documentaire laat zien dat de bibliotheek allang niet meer een plek is waar je slechts komt voor het lenen van boeken en cd’s.
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl.