001 - Homan Zonnepanelen
Kiki Hagen bezoekt Twister en Windroos op Dag van de Leerplicht

Kiki Hagen bezoekt Twister en Windroos op Dag van de Leerplicht


Geplaatst op: 25 maart 2019

“Vroeger, echt vroeger-vroeger, in de tijd ver vóór jullie opa’s en oma’s, moesten kinderen al vanaf vier jaar werken. In de fabriek of op het platteland. Nu mogen jullie naar school dankzij de leerplichtwet.” Met deze woorden bezocht wethouder Kiki Hagen op 21 maart groep 6 van de Twister en groep 8 van de Windroos in Mijdrecht. De aanleiding voor het bezoek samen met leerplichtambtenaar Ankie Bots was de Dag van de Leerplicht. Deze dag werd stilgestaan bij het recht op onderwijs en het belang van het behalen van een diploma.

Via een leerzame quiz kregen de leerlingen inzicht in de afspraken die in Nederland zijn gemaakt over het naar school gaan. In de quiz werd duidelijk dat kinderen volgens de wet vanaf 5 jaar naar school moeten, dat bij spijbelen vanaf 12 jaar of ouder zowel de ouders als de leerling strafbaar zijn, dat een klas geen vrij krijgt wanneer de leerkracht ziek is en dat de leerplicht eindigt met een havo- of vwo-diploma óf met een mbo-diploma vanaf niveau 2. Wethouder Kiki Hagen: “Ik vind het als wethouder voor onderwijs en jeugd heel belangrijk dat onze jeugd alle kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ook jongeren die voortijdig afhaken of dreigen uit te vallen moeten op goede ondersteuning kunnen rekenen. De Dag van de Leerplicht is er om extra aandacht te geven aan het belang van onderwijs en aan de inhoud van de leerplicht die eigenlijk onderwijsrecht zou moeten heten. Je hebt als jongere het recht om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Het is een eerste stap naar een goede toekomst. Alles begint met onderwijs!”

In de leerplichtwet is afgesproken dat jongeren het recht hebben om naar school te gaan en onderwijs te volgen. Leerplichtambtenaar Ankie Bots werkt samen met scholen om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Als leerlingen vaak spijbelen kan hulp van het kernteam of het SAVE-team ingeroepen worden. In de regio Utrecht Noordwest werken de gemeenten De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden samen via het Regionaal Bureau Leerplicht (het RBL). Op aangeven van school, ouders of een jongere zelf kan vanuit het RBL advies en hulp worden geboden bij problemen rondom het volgen van onderwijs. Meer weten over de leerplicht? Kijk op www.rblutrechtnoordwest.nl of stel een vraag aan de gemeente via Whatsapp 06 834 82 878.


Laatst bewerkt op: 25 maart 2019 11:35

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Kiki Hagen bezoekt Twister en Windroos op Dag van de Leerplicht

“Vroeger, echt vroeger-vroeger, in de tijd ver vóór jullie opa’s en oma’s, moesten kinderen al vanaf vier jaar werken. In de fabriek of op het platteland. Nu mogen jullie naar school dankzij de leerplichtwet.” Met deze woorden bezocht wethouder Kiki Hagen op 21 maart groep 6 van de Twister en groep 8 van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: