02 - Senior  sportief actief 2e week
Wethouder Zijlstra reikt Nibud boekje uit aan Robin Bakker

Wethouder Zijlstra reikt Nibud boekje uit aan Robin Bakker


Geplaatst op: 25 maart 2019

De (bijna) 18-jarige Robin Bakker heeft maandag uit handen van de Uithoornse wethouder Ria Zijlstra (Werk en Inkomen) het Nibud boekje ‘Voor boven de 18’ gekregen. Dit boekje staat boordevol informatie en tips over alles wat een 18-jarige moet weten op het gebied van geld.

De wethouder deed deze persoonlijke overhandiging in het kader van de Week van het Geld. In de Week van het Geld (25-29 maart) worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. ,,Het lijkt me super handig dit boekje. Ik weet dat als je 18 jaar wordt je veel meer mag, zoals naar de kroeg gaan. Maar dat je ook veel meer rekeningen moet betalen,” vertelt Robin op de Praktijkschool in Uithoorn waar hij zijn opleiding volgt.

Zijlstra: ,,Robin heeft gelijk. Als 18-jarige mag je ineens wat je eerst niet mocht. Zelfstandig autorijden, stemmen, een telefoonabonnement afsluiten op je eigen naam, alcohol kopen en studiefinanciering aanvragen. Maar je krijgt er ook behoorlijk wat verantwoordelijkheden bij. Je bent nu bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk om je boetes en je leningen te betalen. Je moet ook een zorgverzekering aanvragen. En wil je dan een basisverzekering of aanvullend en hoe zit het met je eigen risico?  Kortom er komt  veel op je af als je 18 jaar wordt. Het Nibud boekje ‘Voor boven de 18’ helpt de jongeren op weg.”

De gemeente stuurt alle jongeren in Uithoorn die dit jaar 18 jaar worden het Nibud boekje ‘Voor boven de 18’ gratis toe. ,,We hebben nieuw beleid om armoede en schulden tegen te gaan. Het voorkomen van armoede en schulden is een belangrijk onderdeel. Niet alleen bij volwassenen maar ook bij jongeren. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de mbo’ers van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden. Met dit boekje wil de gemeente de nieuwbakken 18-jarigen helpen bij het maken van een goede start in hun volwassen leven door hen informatie aan te reiken op wat er op financieel gebied allemaal speelt,” legt Zijlstra uit.

Robin, die in juni 18 jaar wordt, verwacht dat hij geregeld het Nibudboekje zal openslaan. ,,Op de Praktijkschool wordt er al aandacht besteed aan geldzaken. Maar in dit boekje staan volgens mij veel handige tips waar je zelf niet altijd aan denkt,” vertelt Robin. Toch lijkt hij al redelijk goed voorbereid te zijn op zijn toekomst als volwassene. Hij werkt momenteel vier dagen in de week op de groenteafdeling bij supermarkt Hoogvliet en legt, als de mogelijkheid er is, geld opzij. Bijvoorbeeld als zijn scooter een onderhoudsbeurt nodig heeft. Bovendien is hij zich ervan bewust dat straks elke maand de zorgverzekering betaald moet worden. ,,En dat is geen klein bedrag. Ik ben daarom van plan extra uren te gaan werken.”

Laatst bewerkt op: 25 maart 2019 16:18

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Wethouder Zijlstra reikt Nibud boekje uit aan Robin Bakker

De (bijna) 18-jarige Robin Bakker heeft maandag uit handen van de Uithoornse wethouder Ria Zijlstra (Werk en Inkomen) het Nibud boekje ‘Voor boven de 18’ gekregen. Dit boekje staat boordevol informatie en tips over alles wat een 18-jarige moet weten op het gebied van geld. De wethouder deed deze persoonlijke … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: