001 -Brouwer Transport
Faunarasters voor de otter langs N201 Vinkeveen

Faunarasters voor de otter langs N201 Vinkeveen


Geplaatst op: 26 maart 2019

Langs de provinciale weg N201, ter hoogte van de Vinkeveense Plassen, legt de provincie Utrecht faunarasters aan. Deze lage rasters helpen otters en andere dieren om de weg te vinden naar de duikers en bruggen waar zij veilig de N201 kunnen passeren. Zo hoopt de provincie haar steentje bij te dragen aan het herstel van de otterpopulatie in Nederland.

Met behulp van de 1.600 meter faunaraster (800 meter aan weerszijden van de weg), hoopt de provincie te voorkomen dat dieren verkeersslachtoffer worden, zoals dit enkele jaren geleden ook al gebeurde met een otter op deze weg. De rasters zijn naar verwachting in april 2019 klaar.

Steeds meer otters

Vanuit het zuidelijke deel van de provincie rukt de otter langzaam maar zeker op naar het noorden. Zo is de otter vorig jaar gesignaleerd in de Nieuwkoopse plassen. Via de nieuw ingerichte natuurgebieden zoals de Wilnisse Bovenlanden, de ecocorridor door Groot-Wilnis Vinkeveen en reservaat Demmerik is de kans aanzienlijk dat de otters, maar ook andere kleine landdiersoorten, binnenkort de visrijke Vinkeveense Plassen bereiken.

Biodiversiteit

De provincie Utrecht wil de ecologische verbindingen binnen (onder andere) de Venen herstellen en robuust maken. Het uiteindelijke doel daarvan is een samenhangend Natuur Netwerk Nederland waarbinnen diverse diersoorten zich vrij kunnen verplaatsen. Dit is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden, en mogelijk zelfs te versterken. Het herstel van de otterpopulatie in Nederland is hier een mooi voorbeeld van. 

Toekomst N201

Daarnaast werkt de provincie ook aan het programma Toekomst N201. Daarin wordt niet alleen de verkeersdoorstroming en bereikbaarheid opgepakt, maar ook het behoud en verbeteren van natuur. In het mobiliteitsplan 2015-2028 was al de ambitie vastgelegd om provinciale wegen goed in te passen in hun omgeving. De Gebiedscommissie Utrecht-West heeft deze zaken namens de provincie Utrecht bij elkaar gebracht in het project Faunarasters N201.


Laatst bewerkt op: 26 maart 2019 18:52

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Faunarasters voor de otter langs N201 Vinkeveen

Langs de provinciale weg N201, ter hoogte van de Vinkeveense Plassen, legt de provincie Utrecht faunarasters aan. Deze lage rasters helpen otters en andere dieren om de weg te vinden naar de duikers en bruggen waar zij veilig de N201 kunnen passeren. Zo hoopt de provincie haar steentje bij te … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: