001 - Tuimarkt

Opzwepende zigeunerklanken in volle zaal Zuwe Maria Oord Vinkeveen


Geplaatst op: 17 oktober 2011

Op zaterdag 15 oktober vulden de zwoele en opzwepende klanken van zigeunerorkest Pipacs de volle en met zon overgoten ontmoetingszaal van zorgcentrum Zuwe Maria Oord in Vinkeveen.
In samenwerking met Zuwe Maria Oord organiseerde Troupe A'dour, een gezelschap voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis, dit jaar het derde concert uit de serie van vier. In ieder jaargetijde wordt een concert uitgevoerd. Voor dit herfstconcert werd het podium gegeven aan het zigeunerorkest Pipacs, een studentenorkest uit Delft. Bijzonder is dat Pipacs alweer 60 jaar geleden is opgericht. Telkens wordt de bezetting gewijzigd en komen telkens opnieuw jonge mensen in dit zigeunerorkest spelen omdat de oudere plaatsmaken.

Het zigeunerorkest Pipacs heeft de naam ontleend aan ‘pipacs' dat in het Hongaars 'klaproos' betekent. De zes musici op 2 violen, piano, klarinet, contrabas en cimbaal voerden een aanstekelijk concert uit. Ook zongen de mannen eigen gemaakte teksten over ‘mooie benen' en ‘wodka'. De vrolijke en soms nostalgische klanken werden hartelijk ondersteund door het meeklappende publiek.

Pipacs speelde Hongaarse, Roemeense en Russische melodieën, veelal liederen, die vroeger, maar ook nu nog in de Balkan zeer bekend zijn. Imre Gelens en zijn mede muzikanten gaven een toelichting op ieder muziekstuk. Zo vertelde hij dat de zigeunermuziek ruim 60 jaar geleden in ons land heel bekend was. Families als Mirando hebben deze volksmuziek in Nederland populair gemaakt.

Pieter Scholten van Troupe A'dour bedankte de muzikanten na afloop hartelijk. Hij was zeer verheugd dat zo veel mensen naar dit concert waren gekomen. Hij lichtte toe dat deze muziekserie niet alleen bedoeld is voor bewoners van Zuwe Maria Oord, maar juist ook voor familie, kennissen en buurtbewoners. Samen genieten van muziek, dat is de bedoeling van deze concertserie.
De cd van Pipacts werd aangeprezen en vele bezoekers namen er een mee om later nog eens te kunnen genieten van de zwoele zigeunerklanken.

De muzikanten ruimden snel hun instrumenten op; ze hadden nauwelijks tijd om lang na te praten en spoedden zich naar een volgend optreden toe.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Opzwepende zigeunerklanken in volle zaal Zuwe Maria Oord Vinkeveen

Op zaterdag 15 oktober vulden de zwoele en opzwepende klanken van zigeunerorkest Pipacs de volle en met zon overgoten ontmoetingszaal van zorgcentrum Zuwe Maria Oord in Vinkeveen.In samenwerking met Zuwe Maria Oord organiseerde Troupe A'dour, een gezelschap voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis, dit jaar het derde concert … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: