001 -Brouwer Transport
Dodenherdenking 4 mei in Wilnis met Canadees tintje

Dodenherdenking 4 mei in Wilnis met Canadees tintje


Geplaatst op: 23 april 2019

De jaarlijkse dodenherdenking in Wilnis georganiseerd door het Comite “Herdenking 1940 -1945 Wilnis” krijgt dit jaar bijzonder Canadees bezoek van de Fort Saskatchewan Ambassador Concertband.

Samen met het orkest van muziekvereniging “Viribus Unitis” geven ze op 4 mei voorafgaand aan de plechtigheden bij het gedenkteken en de begraafplaats een concert in de Nederlands Hervormde kerk in Wilnis.

Op 5 mei gaan beiden orkesten naar Monnickendam om samen met  het Fanfareorkest Olympia-Con Brio een bevrijdingsconcert te geven.
 
Herdenkingsconcert
 
In de Nederlands Hervormde kerk in Wilnis geven de twee orkesten op 4 mei een Herdenkingsconcert. Aanvang van het concert is 18.45 uur.  De Canadese bezoekers bijten het spits af en spelen een kwartier. Na een gedicht is het de beurt aan het orkest van Viribus Unitis o.l.v. dirigent Ruud Pletting.  Op het programma staan o.a. het prachtige werk D-Day ter nagedachtenis aan de operatie 75 jaar geleden bij de kust van Normandië, de eerste slag die voor de bevrijding van Europa zorgden. Ook Schlinder’s List, Remembrance Day en I Shall Love  but thee met soliste Levy Pletting komen op de lessenaar.
De kerk is open vanaf 18.15 uur en de toegang gratis.
 
O Canada
 
Aansluitend maken de orkesten uit Wilnis en Canada een stille optocht samen met leden van de Royal Canadadian Legion naar het monument in Wilnis en worden er door Viribus koralen gespeeld.
Op de begraafplaats liggen drie Canadese oorlogsvliegers; Joseph White, Robert Moulton en  Adrian Thibaudeau van de bommenwerper Vickers Wellington, die in de Tweede Wereldoorlog op 4 mei 1943 in een weiland bij Wilnis neerstortte, en later in 2002 zijn begraven op de begraafplaats in Wilnis.
Jaarlijks gedenken wij onze Canadese bevrijders en de drie vliegers met het spelen van het Nationale volkslied “O Canada”. Dit jaar wordt het wel heel bijzonder dat de muzikanten uit Canada meespelen in Wilnis.
 
Fort Saskatchewan
 
De Ambassador Concertband uit Canada bestaat uit muzikanten uit de westelijke provincies Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia. De leden wonen zo verspreid dat ze alleen als complete band bij elkaar komen als ze in het gastland aankomen. Ze zijn een band die veelal internationaal reist om de verbazingwekkende onbeperkte grenzen van muziek te verkennen.
Eerder gaven ze o.a. optredens in Cuba, IJsland, Marokko en Barbados.
Hun dirigent Guy Palmer vertelt dat ze erg uitkijken naar het bezoek aan Nederland tijdens de herdenking en viering van 4 en 5 mei waar de Canadezen een grote rol hebben gespeeld. Mijn vader was één van de bevrijders en sprak altijd lovend over Nederland en het Nederlandse volk aldus de Canadese dirigent.
 
5 Mei
 
Op 5 mei zijn Viribus Unitis en Fort Saskatchewan te gast bij muziekvereniging Olympia-Con Brio in Monnickendam. Ze geven met zijn drieën een bevrijdingsconcert in de grote kerk van Monnickendam. De drie verenigingen zullen apart optreden. Olympia-Con Brio en Fort Saskatchewan Ambassador band geven ook een gezamenlijk optreden. Aanvang van dit concert is 14.30 uur en duurt tot 17.15 uur. Graag ziet Viribus Unitus U bij één van de concerten en de herdenking in Wilnis of Monnickendam.


Laatst bewerkt op: 23 april 2019 07:47

Bron: Ingezonen stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Dodenherdenking 4 mei in Wilnis met Canadees tintje

De jaarlijkse dodenherdenking in Wilnis georganiseerd door het Comite “Herdenking 1940 -1945 Wilnis” krijgt dit jaar bijzonder Canadees bezoek van de Fort Saskatchewan Ambassador Concertband. Samen met het orkest van muziekvereniging “Viribus Unitis” geven ze op 4 mei voorafgaand aan de plechtigheden bij het gedenkteken en de begraafplaats een concert … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: