De Canadese ambassadeur in Nederland, Sabine Nölke, en burgemeester Maarten Divendal hebben maandag 29 april in Wilnis het naambord van het Robert Moultonpad onthuld. Ze deden dat door de gemeentevlag die over het naambord hing te verwijderen. Het Robert Moultonpad is 2,1 kilometer lang en loopt van de Veenweg in Wilnis, langs De Maricken tot aan Voorbancken in Vinkeveen. Het is vernoemd naar piloot Warrant Officer Class 1 Robert Benjamin Moulton. De Canadese piloot liet in 1943 het leven toen hij met zijn Vickers Wellington bommenwerper boven Wilnis werd neergeschoten.
Naast het naambord onthulden de ambassadeur en de burgemeester ook een informatiepaneel. Daarop wordt een toelichting gegeven op het neerstorten van de bommenwerper op 5 mei 1943, vlakbij de rotonde op de kruising Mijdrechtse Dwarsweg en Ir. Enschedeweg. De Vickers Wellington was op 4 mei 1943 met vijf bemanningsleden opgestegen in Engeland. Na een bombardement op Dortmund werd het op de weg terug neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. Piloot Robert Moulton gaf, terwijl het vliegtuig neerstortte, de bemanning opdracht het toestel per parachute te verlaten. Twee bemanningsleden slaagden daarin en zijn vervolgens krijgsgevangen gemaakt. Zij hebben de oorlog overleefd. De drie andere bemanningsleden overleefden de crash niet.
Berging
Tijdens een bergingsoperatie in september 2002 zijn de stoffelijke resten van de drie omgekomen bemanningsleden geborgen en geïdentificeerd. Aansluitend zijn zij met militaire eer begraven op de Begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk in Wilnis. Met het monument aan de Stationsstraat in Wilnis worden zij permanent herdacht. Voorafgaand aan de onthulling zijn hier door ambassadeur Nölke en burgemeester Divendal bloemen gelegd.
De berging van de drie bemanningsleden vond plaats op initiatief van de Stichting Berging Vickers Wellington 1943 uit Mijdrecht. Een van de drijvende krachten achter de stichting is Jan van Loo. Hij is ook de initiator achter het vernoemen van het pad naar de omgekomen piloot Robert Moulton. Van Loo: ,,Tijdens de oorlog zijn 44.927 Canadese militairen gesneuveld. Een enorm offer voor onze vrijheid. Robert Moulton kreeg, toen zijn vliegtuig in brand stond, zijn parachute aangereikt maar had het vliegtuig nog onder controle en wilde voorkomen dat er burgerslachtoffers zouden vallen bij een crash. Een heroïsche daad waarbij hij zelf sneuvelde.’’