001 -Brouwer Transport
De Ronde Venen: zonnevelden en windmolens onder voorwaarden

De Ronde Venen: zonnevelden en windmolens onder voorwaarden


Geplaatst op: 9 mei 2019

De gemeente De Ronde Venen wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt om inzet op vele sporen. Een van die sporen is onze eigen schone energie opwekken met zonnevelden en windmolens. Want met alleen zonne-energie via panelen op daken wekken we straks niet genoeg op voor ons verbruik. Ook niet als we alle daken vol leggen en alle innovaties meenemen. De vraag is daarom: onder welke voorwaarden vinden we in de gemeente zonnepanelen en windmolens acceptabel? Hierover hebben verschillende belangengroeperingen uit de gemeente tijdens een bijeenkomst op 23 april nagedacht.

Wethouder Kiki Hagen: “Het was goed om te zien hoe veel groepen betrokken zijn bij de zonnevelden en windmolens. En actief willen meedenken hoe dat in onze gemeente vormgegeven moet worden. Met ruim veertig mensen is er vanuit verschillende gezichtspunten input geleverd voor randvoorwaarden voor zonnevelden en windmolens in de gemeente. Onder meer vanuit het belang van de eigenaar, de inwoners, de natuurliefhebber, de boer, de initiatiefnemer, de politiek en de netbeheerder. Randvoorwaarden die aan bod kwamen, waren inpassing in het landschap, financiële participatie door omwonenden, delen van opbrengsten, hinderbeperkende maatregelen en het beperken van effecten op natuur."

Stap voor stap naar randvoorwaarden

Alle inbreng van de avond vormt de basis voor de randvoorwaarden voor zonnevelden en windmolens in de gemeente. Die basis wil de gemeente in de vorm van een vragenlijst voorleggen aan het digitale inwonerpanel. Dit is een representatieve groep inwoners van de gemeente die van tijd tot tijd over verschillende onderwerpen gevraagd wordt mee te denken. Daarnaast wordt de enquête ook opengesteld voor andere geïnteresseerden. Op 4 juli organiseert de gemeente bovendien een inloopbijeenkomst over de randvoorwaarden. Uiteindelijk legt het college de randvoorwaarden ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Dit staat gepland na de zomer. Op de hoogte blijven? Kijk op www.duurzaamderondevenen.nl en meld u aan voor de digitale nieuwsbrief.

Vervolgens zoekgebieden bepalen voor zonnevelden en windmolens

Projectontwikkelaars en grondeigenaren kloppen regelmatig bij de gemeente aan met een initiatief voor een windmolen of zonneveld. De gemeente neemt deze nog niet in behandeling. Het bestemmingsplan laat het nog nergens toe. Nadat de randvoorwaarden zijn vastgesteld, nodigt de gemeente inwoners en belangengroepen uit om mee te denken over de beste plekken in onze gemeente voor zonnevelden en windmolens. Deze zoekgebieden worden uiteindelijk ook in de gemeenteraad vastgesteld.   


Laatst bewerkt op: 9 mei 2019 09:29

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen: zonnevelden en windmolens onder voorwaarden

De gemeente De Ronde Venen wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt om inzet op vele sporen. Een van die sporen is onze eigen schone energie opwekken met zonnevelden en windmolens. Want met alleen zonne-energie via panelen op daken wekken we straks niet genoeg op voor ons verbruik. Ook niet … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: