001 -Brouwer Transport
UWTC presteert wereldwijd uitstekend

UWTC presteert wereldwijd uitstekend


Geplaatst op: 13 mei 2019

In China hebben ze kennis gemaakt met de rappe sprintersbenen van Lorena Wiebes uit Mijdrecht. Lorena reed van 9-11 mei de Tour of Chongming Island, een worldtour wedstrijd, in China met haar team van Parkhotel Valkenburg. Donderdag 9 mei ging de wedstrijd over 103 km. In de massasprint greep Lorena de winst en hiermee ook de gele, groene en witte trui. Vrijdag 10 mei ging de wedstrijd over 126 km. Lorena greep wederom de winst in de massasprint. Op zaterdag ging de wedstrijd over 118 km. En ook deze wedstrijd wist Lorena te winnen, na een koers waarin haar teamgenoten heel wat gaten moest dichtrijden. Wat een overmacht van haar team bij deze worldtour wedstrijd. Lorena neemt de gele, groene en witte trui mee naar huis.
 
Handbike wedstrijd Italië
Paralympisch handbiker Jetze Plat heeft de eerste tijdrit gewonnen in de UCI Para-Cycling Road World Cup van dit jaar. In het Italiaanse Corridonia was de 27-jarige Nederlander de sterkste op een zwaar parcours van ruim 27 kilometer. Het zilver in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen ging naar de Oostenrijker Thomas Frühwirth, brons was voor de Pool Rafal Wilk. 
“Ik was vooraf erg gespannen, omdat het een zwaar parcours was”, blikt Plat terug. “Drie rondes van 9 kilometer, met een paar lange beklimmingen; in totaal goed voor 500 hoogtemeters. Veel van mijn concurrenten wegen een stuk minder dan ik, dus hoeven ze ook minder kracht te gebruiken om die beklimmingen te doen. Daarom was ik vooraf echt niet zo zeker dat ik hier zomaar zou winnen.”

Na iets meer dan vijftig minuten kwam Plat over de streep met een ruime voorsprong op zijn concurrenten. Een overwinning die ook goed is voor belangrijke kwalificatiepunten voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. De World Cup in Corridonia is de eerste wedstrijd die meetelt richting Tokio 2020.
Naast Jetze heeft UWTC in Tim de Vries uit Vinkeveen nog een top handbiker als lid. Tim rijdt in een andere klasse dan Jetze. Jetze ligt in zijn handbike en Tim zit in de handbike. Tim reed op vrijdag naar een 5e plaats in de tijdrit. Het heuvelachtige parcours van Corridonia ligt hem iets minder. 
Zaterdag reden de handbikers een wegwedstrijd van bijna 64 kilomete, met in totaal ruim 1.050 hoogtemeters. Ook deze race telt mee voor paralympische kwalificatie. Zowel Tim als Jetze wisten beide de wegwedstrijd te winnen! Wat een mooi succes voor onze handbikers.
 
Jetze’s verslag van de wegwedstrijd: Al direct na de start lag het tempo in de wedstrijd hoog. De eerste twee kilometer liep de weg licht naar beneden en in het handbiken is bij hoge snelheden de kans op crashes groot. Daarom kozen veel rijders ervoor direct uit dat gedrang te willen komen. Een kort, lastig klimmetje en een technische afdaling later was de kopgroep al uitgedund tot vijf man. Die groep dunde snel uit tot drie en met nog zo’n 13 kilometer te gaan was het Plat die zijn laatste medevluchter, Frühwirth, wist te lossen. 
“Frühwirth probeerde mij halverwege de race al twee keer te lossen, twee keer kon ik dat pareren”, blikt de 27-jarige Nederlander terug. “Op het korte klimmetje trok ik vervolgens goed door en die aanval kon hij niet meer volgen. In de afdalingen heb ik niet te veel risico’s meer genomen, maar wel genoeg om mijn voorsprong te behouden. Op de slotklim wist ik uiteindelijk toch nog een flinke marge op te bouwen.” Aan de finish kwamen er alleen eenlingen over de streep. Plat was bijna 2 minuten sneller dan Frühwirth, die op zijn beurt weer 42 seconden voor Allen finishte. Van een peloton was in het geheel geen sprake.
Net als in de tijdrit van afgelopen donderdag werd het parcours rond Corridonia ook nu gekenmerkt door lastige klimmetjes en technische afdalingen. Genoeg om ook de regerend wereldkampioen te slopen: “Ik ben eigenlijk helemaal naar de klote”, kan hij nog net lachend uitbrengen. “Het zal dan ook niet lang duren voor ik op bed lig. Gelukkig heb ik precies kunnen doen wat ik wilde. Ik was echt in een goede vorm hier, heel gaaf om hier echt de baas te zijn.”
Door zijn overwinning in de tijdrit en wegwedstrijd is Plat nu logischerwijs ook de leider in het wereldbekerklassement. De Noord-Hollander voert daarmee ook de kwalificatieranglijst richting de Paralympische Spelen van volgend jaar aan. Plat reist komende week naar Oostende (België). Daar staat de tweede wereldbekerwedstrijd op het programma. 

Winst op Nedereindse Berg voor John Tromp
Donderdag 9 mei is de 5e wedstrijd voor het Joop van Nimwegen klassement op Nedereindseberg in Nieuwegein verreden. Er werd de hele wedstrijd door gedemarreerd en UWTC lid John Tromp  was bij alle pogingen betrokken, maar het lukte niet. Drie ronde voor het einde sprong Lex Goudswaard weg en sloeg een flink gat. Tromp reed in een ruk naar hem toe en klopte hem met vele fietslengten. De spurt van het peloton werd gewonnen door Arie Blomberg voor Hans Lap.

Veteranen
Afgelopen weekend zijn de UWTC renners Leen Blom, John Tromp en Guus Zantingh weer actief geweest in veteranen wedstrijden. Zaterdag 11 mei stonden de veteranen aan het vertrek in Amersfoort. In de wedstrijd voor 70+ werd vanaf de start flink gekoerst en waren er enkele uitloop pogingen. Met nog 15 minuten wedstrijd ontsnapten twee renners en deze namen een kleine voorsprong en wisten dit te behouden. De wedstrijd werd gewonnen door Fred de Kinkelder uit Groenlo voor Jan van der Tang uit Voorhout. Guus Zantingh won de spurt van de achtervolgende groep voor derde plaats. Leen Blom finishte als 12e.
Zondag 12 mei waren de veteranen naar de bollenstreek gereisd om in Lisse hun wedstrijd te rijden. Bij de 70+ ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van 7 renners met daarbij Leen Blom en Guus Zantingh. Deze renners bouwden een mooie voorsprong op en met nog 16 ronden te gaan demarreerde Hans van Bavel uit Sint Anthonis uit de kopgroep en reed naar de overwinning. Guus Zantingh spurtte naar een 2e plaats en behaalde hiermee zijn tweede podium plaats dit weekend. Leen Blom eindigde als 6e. Bij de 60+ duurde het tot na half koers voordat er een definitieve kopgroep ontstond van 6 renners met daarbij John Tromp en zij moesten hard rijden om hun voorsprong te behouden en dat lukte. De wedstrijd werd gewonnen door Willem Hus uit Voorburg voor Arie Blomberg uit Kedichem. John Tromp finishte als 4e.


Laatst bewerkt op: 13 mei 2019 12:19

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

UWTC presteert wereldwijd uitstekend

In China hebben ze kennis gemaakt met de rappe sprintersbenen van Lorena Wiebes uit Mijdrecht. Lorena reed van 9-11 mei de Tour of Chongming Island, een worldtour wedstrijd, in China met haar team van Parkhotel Valkenburg. Donderdag 9 mei ging de wedstrijd over 103 km. In de massasprint greep Lorena … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: