001 - Escape TopBanner
Namen algemene begraafplaatsen Abcoude, Baambrugge en Wilnis bekend gemaakt

Namen algemene begraafplaatsen Abcoude, Baambrugge en Wilnis bekend gemaakt


Geplaatst op: 17 mei 2019

Gemeente De Ronde Venen beheert drie algemene begraafplaatsen in Abcoude, Baambrugge en Wilnis. Deze algemene begraafplaatsen hebben nog geen eigen naam en worden momenteel eenvoudig aangeduid als “algemene begraafplaats”. In de afgelopen jaren hebben diverse nabestaanden en uitvaartondernemers gevraagd om een persoonlijkere, eigen naam te geven aan deze begraafplaatsen. De gemeente heeft daarom vorig jaar haar inwoners opgeroepen om naamsuggesties te doen. Uit deze inzendingen heeft het college drie namen gekozen: ’t Geinhoff Algemene begraafplaats in Abcoude, Rusthoff Algemene begraafplaats in Baambrugge en Vrederust Algemene begraafplaats in Wilnis.
 
In totaal zijn er 317 uiteenlopende inzendingen van inwoners ontvangen. Bij de selectie van de nieuwe namen heeft het college gekeken naar de bijgevoegde onderbouwingen. Ook is er rekening gehouden met de historie van de gemeente en de desbetreffende dorpskernen. De aanduiding “algemene begraafplaats” zal bij de gekozen namen blijven staan, omdat dit duidelijk aangeeft dat een ieder er welkom is, ongeacht levensovertuiging of afkomst. Voor de algemene begraafplaatsen zijn de volgende namen gekozen:
 
Abcoude, ‘t Geinhoff Algemene Begraafplaats
Nabij de begraafplaats bevindt zich het riviertje het Gein. Nog tot in de 20ste eeuw werden de overledenen vaak met een schip over deze rivier naar de begraafplaats gebracht.
 
Baambrugge, Rusthoff Algemene Begraafplaats
De begraafplaats in Baambrugge wordt in de volksmond al jaren ´Rusthoff´ genoemd. De grond waarop de begraafplaats in 1829 gerealiseerd is, hoorde bij buitenplaats Rusthoff. Deze naam komt ook terug in het grafboek uit hetzelfde jaar. In Baambrugge heeft de gemeente inwoners gevraagd of zij akkoord gaan om de begraafplaats ook officieel de naam Rusthoff te geven. De inwoners hebben hier mee ingestemd.
 
Wilnis, Vrederust Algemene Begraafplaats
De begraafplaats bevindt zich achter boerderij Vredelust en de grond waarop de begraafplaats is gerealiseerd hoorde vroeger bij deze boerderij. De naam Vrederust is afgeleid van de naam van de boerderij.
 
Mooie, passende naam bij zo´n belangrijke gedenkplaats
Wethouder Kiki Hagen, verantwoordelijk voor openbare ruimte en groen: ,,Een begraafplaats is een belangrijke plek waar mensen hun overleden dierbaren een laatste rustplaats geven en kunnen herdenken. Het is dan ook fijn dat we nu, dankzij de reacties van betrokken inwoners, deze begraafplaatsen mooie en passende namen kunnen geven. Dit doet veel meer recht aan zo’n belangrijke gedenkplaats.’’


Laatst bewerkt op: 17 mei 2019 09:49

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Namen algemene begraafplaatsen Abcoude, Baambrugge en Wilnis bekend gemaakt

Gemeente De Ronde Venen beheert drie algemene begraafplaatsen in Abcoude, Baambrugge en Wilnis. Deze algemene begraafplaatsen hebben nog geen eigen naam en worden momenteel eenvoudig aangeduid als “algemene begraafplaats”. In de afgelopen jaren hebben diverse nabestaanden en uitvaartondernemers gevraagd om een persoonlijkere, eigen naam te geven aan deze begraafplaatsen. De … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: