Toezicht op kinderopvang goed op orde

Toezicht op kinderopvang goed op orde


Geplaatst op: 18 mei 2019

De gemeente heeft het toezicht op de kinderopvang in De Ronde Venen goed op orde. Dat blijkt uit de jaarverantwoording die aan de gemeenteraad en de Inspectie van het Onderwijs is gestuurd.     
 
Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van kinderopvang. Ze zijn verplicht alle kinderopvanglocaties binnen de gemeente te laten inspecteren op kwaliteitsnormen. In De Ronde Venen wordt de inspectie uitgevoerd door de GGD regio Utrecht. Wanneer de GGD zaken constateert die niet in overeenstemming zijn met wet- en regelgeving, dient de gemeente hierop te handhaven.
 
Kwaliteit
Wethouder Kiki Hagen, verantwoordelijk voor toezicht en handhaving kinderopvang: ,,Ik vind het belangrijk dat kinderopvangorganisaties in onze gemeente zich houden aan de kwaliteitseisen. Elk jaar worden kinderopvanglocaties in opdracht van de gemeente geïnspecteerd. Bij tekortkomingen onderneemt de gemeente direct actie. Ouders kunnen erop vertrouwen dat hun kind bij een kinderopvanglocatie in onze gemeente in goede handen is.”
 
In 2018 zijn alle locaties voor kinder- en buitenschoolse opvang en gastouderbureaus in De Ronde Venen gecontroleerd. Daarnaast is ruim 12 procent van de bestaande gastouders door de GGD bezocht. Bij tien locaties zijn tekortkomingen geconstateerd en heeft de GGD geadviseerd te handhaven. De gemeente heeft dit advies opgevolgd en er zijn afspraken gemaakt over herstel van de tekortkomingen.
 
Landelijk register
Naast het toezicht en de handhaving zijn gemeenten ook verantwoordelijk voor het actueel houden van het Landelijk Register Kinderopvang (https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl). Daarin worden alle gegevens met betrekking tot het toezicht en de handhaving van kinderopvang, zoals inspectierapporten, verzameld. Deze zijn per locatie in te zien.
 

Laatst bewerkt op: 18 mei 2019 09:48

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Toezicht op kinderopvang goed op orde

De gemeente heeft het toezicht op de kinderopvang in De Ronde Venen goed op orde. Dat blijkt uit de jaarverantwoording die aan de gemeenteraad en de Inspectie van het Onderwijs is gestuurd.      Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van kinderopvang. Ze zijn verplicht alle kinderopvanglocaties … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: