Dubbelslag voor UWTC leden Tim en  Jetze in België

Dubbelslag voor UWTC leden Tim en Jetze in België


Geplaatst op: 20 mei 2019

Paralympisch handbiker Jetze Plat (27) is de World Cup in het Belgische Oostende begonnen met een overwinning. In de ruim 18 kilometer lange tijdrit was de regerend wereldkampioen ondanks de harde wind aan de kust de snelste in de klasse H4. Het zilver ging naar de Amerikaan Thomas Davis, brons was voor Thomas Frühwirth (Oostenrijk). 

Plat startte als leider in het wereldbekerklassement als laatste en wist dus wat zijn concurrenten gedaan hadden. “Vooraf had ik een plan gemaakt, samen met mijn coach Guido Vroemen, en dat heb ik niet aangepast op de tijden van mijn concurrenten”, zegt de Noord-Hollander. “Ik wist welke vermogens ik moest trappen, waar ik iets meer moest werken en waar ik het rustig aan kon doen. Dat plan heb ik perfect uit kunnen voeren. Het was niet mijn beste tijdrit ooit, maar wel sterk. En deze overwinning is ook weer heel belangrijk voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen van volgend jaar.”

Na de hoogtemeters in de Italiaanse heuvels van het eerste wereldbekerweekend, nu een week geleden, was het parcours aan de Belgische kust totaal anders. “Ja, de zwaarte van de tijdrit lag nu niet in de beklimmingen. In Oostende was het zo plat als een dubbeltje”, lacht Plat. “Nu was het vooral de wind die het lastig maakte. Wind mee haalde ik snelheden tot bijna 60 kilometer per uur, wind tegen reed ik niet harder dan 32 per uur. Daarom was het ook zo belangrijk dat ik vooraf een duidelijk plan had. En dat werkte super! Ondanks de zware omstandigheden heb ik heel hard gereden, bij alle tussenmetingen had ik de snelste tijd.”

Met deze overwinning versterkt Plat zijn leidende positie in het wereldbekerklassement én in de race om kwalificatiepunten voor Tokio 2020. Komende zaterdag rijdt Plat in Oostende de wegwedstrijd. Plat: “Nu eerst goed herstellen, goed eten, uitrusten en zaterdag weer vol aan de bak!”

Tim de Vries uit Vinkeveen streed zijn strijd tegen de wind in de klasse H5. En ook Tim wist de tijdrit te winnen. Het zilver was voor de Australiër Stuart Tripp, die ruim 30 seconde meer nodig had om de finish te passeren. En de Fransman Loic Vergnaud mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. 

Zaterdag 18 mei wisten zowel Tim als Jetze ook de wegwedstrijd op hun naam te schrijven. Beide deden dus goede zaken in het kwalificatie traject voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Europese spelen

Lorena Wiebes is door bondscoach Loes Gunnewijk geselecteerd om mee te doen aan de Europese Spelen in Minsk (Wit Rusland). Deze vinden plaats van 21 t/m 30 juni.

Voor het onderdeel wegwielrennen zal Lorena samen met Anna van der Breggen, Marianne Vos, Amy Pieters en Chantal Blaak gaan strijden voor een Nederlandse overwinning. 

Winst voor Lorena in Veldhoven

Zaterdag 18 mei kwam Lorena weer in Nederland in actie. In de eindsprint liet zij zien hoe sterk ze momenteel is. Met fietslengtes voorsprong won zij de eindsprint van het peloton en hiermee kon ze weer een overwinning op haar zegelijst bijschrijven.

Veteranen

Zaterdag 18 mei hebben de UWTC renners John Tromp en Guus Zantingh deelgenomen aan een veteranen wedstrijd in Alphen aan de Rijn. Bij de 70+ werd hard gereden vanaf het startsein en met nog een halve koers te gaan demarreerde Piet Gruteke en nam een kleine voorsprong. Zes ronden voor het einde ontsnapte nog een renner uit het peloton maar hij wist de koploper niet te achterhalen. Piet Gruteke uit Rotterdam won de wedstrijd voor Hans van Bavel uit Sint Anthonis. Guus Zantingh won de spurt van het peloton voor de 3e plaats. Bij de 60+ ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zes renners en zij bouwden een mooie voorsprong op en werden niet meer ingehaald. De wedstrijd werd gewonnen door de kampioen van Nederland Ron Paffen uit Milsbeek voor Bert Bakker uit Zaandam. John Tromp eindigde de wedstrijd als 11e.
Bij de 50+ stonden 35 renners aan de start waarvan drie UWTC-ers, Rene Oudshoorn, Louis Oude Elferink en Mark Best. Het was prima koersweer. Na de vliegende start proberen verschillende renners te ontsnappen, maar geen enkele groep kreeg echt de ruimte. Na een half uur koers begonnen de volgende serie ontsnappingen. Louis en Mark reden goed van voren, maar uiteindelijk reden vier man weg uit het peloton zonder UWTC-ers. Deze vier konden hun voorsprong langzaam uitbouwen. 

Daarachter bleef het onrustig wat uiteindelijk leidde tot wederom een ontsnapping van vier renners. Met nog 5 ronden te gaan konden Theo Leenderts en Mark Best uit het peloton wegrijden en het gat naar de tweede groep dichten.
In de sprint om de 5e plek moest Mark zijn meerdere erkennen in Theo, waardoor hij 6e werd. Louis kon zich voorin de pelotonssprint handhaven en eindigde op de 15e plek. Rene eindige in het peloton op de 31e stek.

Ronde van Kortenhoef

Zondag 19 mei waren er weer volle startvelden bij de ronde van Kortenhoef. Het parcours is een mooie omloop van ruim 3 km lengte. Bij de elite/beloften/amateurs gingen zo'n 100 renners van start. De 3 UWTC-ers mochten zich achteraan opstellen. Voor Bart de Veer weer zijn eerste officiële wegwedstrijd na het succesvolle veldritseizoen. Jeroen Breewel had vorige week zijn debuut gemaakt, na een jaar zonder wedstrijden. En onze tijdritspecialist Armando van Bruggen had al een paar criteriums in de benen. Het ging gelijk na de start hard en toen na een paar rondes gebeld werd voor het 3-ronde klassement ging de wedstrijd echt los. Er ontstond een kopgroep van 3 man en Jeroen wist op imposante wijze de oversteek te maken. Later sloot er nog iemand aan en deze kopgroep van 5 man werkte goed samen en wisten langzaam maar zeker de voorsprong uit te bouwen, ondanks een jagend peloton. Bart kon zich goed handhaven in het peloton, hoewel hij het niet gemakkelijk had. Voor Armando ging het bij tijd en wijle te hard en al vroeg moest hij het peloton laten gaan. Armando reed de wedstrijd wel uit en werd 67e. Voorin werd het in de laatste fase spannend. Renners sprongen weg uit het jagende peloton en de voorsprong van de kopgroep werd weer kleiner. In een spannende sprint wist Jeroen Breewel zijn voorwiel als eerste over de streep te drukken. Bart werd 29e.

NK selectiewedstrijd jeugd

In Amsterdam is dit weekend de laatste NK selectiewedstrijd voor de jeugd verreden. Vijf UWTC leden waren hier aanwezig. Bij jeugd cat 3 werd Floris Fransen 13e. Floris is nog niet zo lang lid en dit was zijn 1e NK selectiewedstrijd. Zus Emilie Fransen kwam bij jeugd cat 4 als 12e over de streep (en 5e meisje). Bij het NK rijden de meisjes apart en Emilie heeft zich hiervoor als 4e geplaatst van ons district.

Bij cat 7 streden Rens Grömmel, Lars Hopman en Mike Derogee mee. Hier waren 10 startplaatsen te verdienen. Mike reed alle selectiewedstrijden een top 6 uitslag en heeft zich als 8e renner gekwalificeerd voor het NK. Voor Rens en Lars was de concurrentie nog te groot. Zij werden 17e en 18e in het algemeen klassement. Op 15 juni mogen Emilie en Mike dus meedoen aan het NK namens UWTC dat in het mooie dorp Ameide wordt verreden.

Laatst bewerkt op: 20 mei 2019 19:51

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Dubbelslag voor UWTC leden Tim en Jetze in België

Paralympisch handbiker Jetze Plat (27) is de World Cup in het Belgische Oostende begonnen met een overwinning. In de ruim 18 kilometer lange tijdrit was de regerend wereldkampioen ondanks de harde wind aan de kust de snelste in de klasse H4. Het zilver ging naar de Amerikaan Thomas Davis, brons … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: