VVD komt als grootste partij uit de bus in Uithoorn

VVD komt als grootste partij uit de bus in Uithoorn


Geplaatst op: 27 mei 2019

De VVD is met 20,6 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus gekomen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in Uithoorn. Ook de PvdA, die landelijk gezien de grootste werd, deed het met 17,9 procent goed. Forum voor Democratie  werd de derde partij met 15,5 procent.

Ruim 44 procent van de stemgerechtigden ging op donderdag 23 mei naar de stembussen. Met dit percentage zit Uithoorn iets boven het landelijk gemiddelde. De opkomst was ook stukken hoger dan die in 2014, toen nog 39,31 procent van de kiezers hun stem liet horen.

Experiment
Uithoorn heeft dit jaar meegedaan aan het experiment ‘centraal tellen’. Dit houdt in dat op de stembureaus op de avond van de verkiezing alleen nog geteld wordt op partijniveau. Het splitsen van de voorkeurstemmen op de kandidaten gebeurt de volgende dag op een centrale plek. In het geval van Uithoorn is dat de raadzaal van het gemeentehuis. Voor het centraal tellen wordt een nieuwe groep tellers aangesteld. Het centraal tellen voor de Europese verkiezingen was op maandagochtend. Dit in verband met het feit dat de aangesloten bij Europese Unie tot zondag de tijd hadden de verkiezing te organiseren.

De volledige uitslag is te lezen op www.uithoorn.nl.

Laatst bewerkt op: 27 mei 2019 16:48

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VVD komt als grootste partij uit de bus in Uithoorn

De VVD is met 20,6 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus gekomen tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in Uithoorn. Ook de PvdA, die landelijk gezien de grootste werd, deed het met 17,9 procent goed. Forum voor Democratie  werd de derde partij met 15,5 procent. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: