Gemeenteraadsleden en ondernemers op werkbezoek in de regio
"We moeten voorkomen dat deze bedrijven naar het buitenland vertrekken"
Zo'n vijftig ondernemers en lokale politici verzamelen zich deze woensdagmiddag bij Greif BV in Vreeland, waar algemeen directeur van de Nederlandse vestigingen, Gertjan Boom, vertelt over de geschiedenis van deze internationale onderneming bekend van de industriële verpakkingen (vaten).
In 1928 vestigde familiebedrijf Van Leer zich aan de oever van de Vecht in het pittoreske en oerhollandse Vreeland; in 2002 nam het Amerikaanse Greif het bedrijf over.
Algemeen bekend is dat de ontsluiting van het bedrijf, dwars door het dorp met haar smalle wegen, een probleem is. In dat licht vraagt Mieke Hoek van Provinciale Staten (50Plus) of vervoer per boot, net als in vroegere tijden, een optie is. "Helaas niet", antwoordt Boom. "De meeste klanten zitten niet aan het water. We moeten dan werken met overslagpunten en dat kost relatief veel. Wel vervoeren we onze producten steeds vaker multimodaal. De helft van de producten gaat naar het buitenland, en bijvoorbeeld naar Italië vervoeren we per trein."
Of het bedrijf op deze locatie nog wil groeien, vraagt Hoek. Boom geeft aan dat Greif groeit, maar dat er in Vreeland geen uitbreidingswens is sinds de grote vaten in de Europoort worden geproduceerd. "We willen hier graag blijven, omdat we zeer winstgevend zijn en omdat we de kennis van onze medewerkers willen behouden. Άls we het bedrijf zouden willen verplaatsen, dan is dat waarschijnlijk naar het buitenland."
Na de rondleiding vertrekt het gezelschap per touringbus naar Mijdrecht. Hier staat een bezoek gepland aan Walraven BV op het industrieterrein Mijdrecht. Dit bedrijf telt 699 medewerkers in 13 landen en produceert bevestigingssystemen voor onder meer verwarmingsinstallaties en sanitairsystemen. De ondernemers en politici worden verwelkomd door operationeel directeur Pelle van Walraven, die de vierde generatie Walravens vertegenwoordigt. Trots meldt hij dat Walraven is uitgeroepen tot internationaal leerbedrijf van het jaar. Ook maakt hij van de gelegenheid gebruik om de revitalisering van het industrieterrein aan te halen, alsmede de aanpassingen rond de Stationslocatie en de Rondweg. "We hebben helaas niet het gevoel dat de gemeente ons hier bij betrekt."
Het werkbezoek is een initiatief van de KvK Midden-Nederland en lokale ondernemersverenigingen in De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Het doel van het werkbezoek, alweer de tweede op rij, is bedrijfsleven en lokale politiek kennis met elkaar te laten maken, zodat ze elkaar ook in de toekomst beter weten te vinden. "Een prima initiatief", vindt VVD fractielid Ron Blans. "Ik wist bijvoorbeeld niet dat Walraven zich niet betrokken voelt bij de rondweg. Nu we dit weten, kunnen we het veranderen."
Tijdens de rondleiding door het bedrijf spreken de ondernemers met elkaar over de economisch zware tijden en hoe deze het hoofd te bieden. Ze luisteren aandachtig naar de werknemer van Walraven die hen rondleidt en vertelt wat de onderneming heeft gedaan om de crisis goed te doorstaan.
VVD fractielid Yvonne van den Heerik is onder de indruk van het bedrijf. "Misschien staan wij als politici te weinig stil bij het belang van dit soort ondernemingen voor de gemeenschap. We hebben recent ervaren wat het faillissement van bouwbedrijf Midreth betekent voor De Ronde Venen. Een enorme slag, zoveel families die er afhankelijk van waren. Dat realiseren we ons misschien onvoldoende. Nederland draait om innovatieve ondernemers. We moeten voorkomen dat deze bedrijven naar het buitenland vertrekken."
Als de bus weer vertrokken is, praten de gastheren Pelle van Walraven en zijn collega Léon Raadschelders nog even na. Ze oordelen dat het bezoek zeer geïnteresseerd en enthousiast was en zijn zeer tevreden. En over de problemen met de rondweg zegt Raadschelders: "Onbekend maakt onbemind. In het mailcircuit kom je er moeilijk tussen, persoonlijk contact is belangrijk. Dus daar hebben we vandaag meteen maar gebruik van gemaakt."