Theodore van Houten draagt archief over aan gemeente Aalsmeer


Geplaatst op: 4 oktober 2011


Op vrijdag 7 oktober draagt Theodore van Houten zijn archief met daarin talrijke documenten over Aalsmeer in de Tweede Wereldoorlog over aan de gemeente Aalsmeer. Dit archief vormde de basis voor het boek ‘Een vrij ernstig geval' waarvan de eerste druk inmiddels is uitverkocht. Burgemeester Litjens van Aalsmeer neemt op die dag het archief symbolisch over. Gemeentearchivaris Peter Boogaard heeft al eerder de stukken in ontvangst genomen.

Dossiers
Voor de pers is er die vrijdag van 11.00 - 12.00 uur gelegenheid tot het maken van foto's, het stellen van vragen en het bekijken van het archief dat speciaal op een lange tafel zal worden uitgespreid. Het archief bestaat uit 190 mappen op A4-formaat en neemt ruim één strekkende meter in beslag. De mappen bevatten de dossiers van ongeveer 160 personen die na de oorlog bij de Bijzondere Rechtspleging zijn voorgeleid. De meeste van deze mensen waren lid van de Aalsmeerse afdeling van de Nationaal-Socialistische Beweging.

Het archief is door bewoners en andere geïnteresseerden te raadplegen. Dit zal dan gebeuren in aanwezigheid van een archivaris. Het auteursrecht van de meeste documenten berust bij het Nationaal Archief. Van documenten uit het Nationaal Archief mogen geen kopieën worden gemaakt. Ook de bruikleengever, Theodore van Houten, moet vooraf toestemming geven voor inzage.

Een vrij ernstig geval
Inmiddels is op 28 september de tweede druk van het boek van Van Houten - ‘Een vrij ernstig geval' - verschenen, nadat de eerste druk van 1.000 exemplaren vlot was uitverkocht. De nauwelijks gewijzigde tweede druk kent een oplage van 500 exemplaren.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Theodore van Houten draagt archief over aan gemeente Aalsmeer

Op vrijdag 7 oktober draagt Theodore van Houten zijn archief met daarin talrijke documenten over Aalsmeer in de Tweede Wereldoorlog over aan de gemeente Aalsmeer. Dit archief vormde de basis voor het boek ‘Een vrij ernstig geval' waarvan de eerste druk inmiddels is uitverkocht. Burgemeester Litjens van Aalsmeer neemt op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: