001 -Brouwer Transport
Aalsmeerders in gesprek over woonruimteverdeling

Aalsmeerders in gesprek over woonruimteverdeling


Geplaatst op: 26 juni 2019

Mensen die met spoed een woning nodig hebben moeten altijd voorgaan op mensen die een betere woning zoeken. Als je voorrang krijgt op een woning, mag je die niet weigeren.Aan de hand van deze en andere stellingen ging wethouder Robert van Rijn met bewoners in gesprek over eerlijkere verdeling van sociale huurwoningen.
 
Voor deze dialoog nodigde de gemeente via loting 2800 inwoners uit voor een zogenoemde ‘Town hall meeting’. In totaal gaven ruim 130 mensen gehoor aan de uitnodiging.
 
“Dat het onderwerp leeft in Aalsmeer bleek wel uit de grote opkomst”, aldus wethouder Robert van Rijn. “Samen met de 15 regio gemeenten proberen wij de wachttijd voor een sociale huurwoning te verkorten en de verdeling eerlijker te maken. Hierbij zijn de ervaringen en ideeën van bewoners zeer waardevol. Waar lopen zij tegen aan en waar zien zij betere oplossingen. Door de prikkelende stellingen kwam dit goed naar voren. Ik ben blij met alle reacties deze nemen wij op hooflijnen mee.”
 
Resultaten
Bewoners stemden op stellingen, waarna hierover het gesprek plaatsvond. Zo vindt de meerderheid (65 %) dat mensen die met spoed een woning nodig hebben moeten voorgaan op mensen die een betere woning zoeken. Er is hierbij bijna geen verschil in stemgedrag tussen bewoners die op de wachtlijst staan en niet. De belangrijkste spoedreden vindt men een ‘jongere die thuis woont in een problematische thuissituatie’ (69%) gevolgd door een 'gezin met kinderen dat woont bij familie of vrienden' (59 %) en als derde 'scheiding met kinderen' (57%). Ook stelt de meerderheid (48 %) dat je een woning niet mag weigeren als je voorrang krijgt. Zo’n 37 % is het hier niet mee eens.
 
Hoe verder?
In 2019 werken alle 15 regio gemeenten samen aan een voorstel. In de eerste helft van 2020 gaat dit voorstel de formele inspraak in (in alle 15 gemeenten). Na vaststelling van het beleidsvoorstel wordt dit vertaald naar een Huisvestings-verordening. Tijdens dit proces zijn er weer allerlei inspraakprocedures. De verwachting is dat per 1 januari 2021 de nieuwe regels in werking treden.Laatst bewerkt op: 26 juni 2019 12:32

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeerders in gesprek over woonruimteverdeling

Mensen die met spoed een woning nodig hebben moeten altijd voorgaan op mensen die een betere woning zoeken. Als je voorrang krijgt op een woning, mag je die niet weigeren.Aan de hand van deze en andere stellingen ging wethouder Robert van Rijn met bewoners in gesprek over eerlijkere verdeling van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: