001 -Family

Zigeunerklanken in Zuwe Maria Oord Vinkeveen


Geplaatst op: 3 oktober 2011

Op zaterdag 15 oktober vanaf 10.30 uur zullen zigeunerklanken van zigeunerorkest Pipacs de grote ontmoetingsruimte vullen van zorgcentrum Zuwe Maria Oord aan de Herenweg 69 in Vinkeveen.
In samenwerking met Zuwe Maria Oord organiseert Troupe A'dour, een gezelschap voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis een viertal bijzondere concerten, in ieder jaargetijde één.
Deze serie is niet alleen bedoeld voor bewoners van Zuwe Maria Oord, hun familie, kennissen, maar voor iedereen die van muziek houdt. Samen genieten van muziek.

De toegang voor dit concert is voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Zuwe Maria Oord gratis. Voor andere bezoekers bedraagt de toegang € 5,00.

Het zigeunerorkest Pipacs, Hongaars voor klaproos, bestaat uit 7, bevriende, enthousiaste jonge musici, studenten van de Technische Hogeschool Delft. In de bezetting: bas, gitaar, piano, klarinet, cello, altviool en cimbaal. Het orkestrepertoire bestaat voornamelijk uit ouderwetse zigeunermuziek, zoals die een halve eeuw geleden veel gespeeld werd. Hongaarse, Russische, Roemeense en Jiddische muziek, variërend van een rustige lassan tot een swingende csardas.
"Pipacs geeft gemiddeld veertig optredens per jaar", vertelt Imre Geelen, eerste violist van Pipacs. "We spelen op verschillende gelegenheden, in concertzalen, maar ook op feesten. Vaak voor wat oudere mensen. Elk jaar worden er wel één of twee eerstejaars studenten een tijdje ingewerkt. Juist vanwege die doorwisseling bestaat het orkest nog steeds en houden we die muziek in stand. De kwaliteit wordt hoog gehouden door contacten met professionele zigeunermuzikanten als Gregor Serban en Tata Mirando."

Regelmatig gaat het gezelschap in Hongarije op les bij de echte zigeunermuzikanten. "Daar leren we veel van. We komen er om te zien hoe het moet. Zij vinden het daar leuk dat jonge mensen hun muziek nog spelen en dan nog wel uit het buitenland. In 2000 speelde de toenmalige bezetting zelfs voor de Hongaarse televisie.
Zigeunermuziek is puur. Het is muziek van het gevoel, van slepende melodieën tot opzwepende ritmes. Er zit een Balkanbeat in, waar de achterbeat vandaan komt zoals die nu in housemuziek voorkomt. Die ritmes komen niet van drums, maar van bas, gitaar, piano en cimbaal. Met de klarinet, de cello en de altviool zorgt de cimbaal voor de typische zigeunerklank. Het is een trapeziumvormige bak waarin snaren zijn gespannen. Je bespeelt ze handmatig met stokjes. Onze huidige cimbalist Stefan Heijboer moest het eerst leren, maar hij pikte het snel op. Van de oude zigeunermuziek bestaat geen notenschrift. We spelen van cd's en leren het via masterclasses. De rode draad door de muziek staat vast, maar je kunt altijd je eigen interpretatie erin kwijt.", aldus een bevlogen Imre Geelen.

Zigeunerorkest Pipacs
Zuwe Maria Oord
Zaterdag 15 oktober
10.30 uur
Toegang: bewoners vrij; bezoekers € 5,00

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zigeunerklanken in Zuwe Maria Oord Vinkeveen

Op zaterdag 15 oktober vanaf 10.30 uur zullen zigeunerklanken van zigeunerorkest Pipacs de grote ontmoetingsruimte vullen van zorgcentrum Zuwe Maria Oord aan de Herenweg 69 in Vinkeveen.In samenwerking met Zuwe Maria Oord organiseert Troupe A'dour, een gezelschap voor muziek, theater en culturele projecten uit Wilnis een viertal bijzondere concerten, in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: