001 - Escape TopBanner
Intensieve aanpak van armoede in De Ronde Venen

Intensieve aanpak van armoede in De Ronde Venen


Geplaatst op: 3 juli 2019

“Wij willen graag dat zo veel mogelijk inwoners meedoen in onze samenleving. Financiële problemen belemmeren maatschappelijke deelname. Nu we een half jaar aan de slag zijn, zien we mooie eerste resultaten van de actiegroepen die inwoners ondersteunen die leven in armoede.” Dat zei wethouder Alberta Schuurs afgelopen woensdag 26 juni tijdens de armoedeconferentie georganiseerd bij het Jongerenwerk en de Leerwerkplaats in Mijdrecht. Er waren meer dan veertig deelnemers, met name professionals die dagelijks werken met inwoners die leven in armoede. Door samen te werken ontstaat één gezamenlijke aanpak om armoede op te lossen.

De professionals en organisaties hebben al veel acties opgezet

  • De actiegroep ‘preventie en kinderen’ organiseert een wedstrijd ‘Watch the budget’ (‘Let op het budget’). In deze wedstrijd moeten jongeren drie dagen met weinig geld rondkomen. De jongeren moeten opdrachten uitvoeren met dat geld. De jongeren maken een vlog over hun ervaringen en kunnen een prijs winnen.
  • De actiegroep ‘vroegtijdig signaleren’ heeft een signalenkaart gemaakt. Door deze kaart kunnen medewerkers van organisaties eerder zien of een inwoner in armoede leeft. De signalenkaart is gemaakt met ervaringsdeskundigen en professionals.
  • De actiegroep ‘vergroten van bereik en gebruik’ heeft een digitale zoekmachine gemaakt. In deze zoekmachine kun je je situatie intoetsen. De zoekmachine laat daarna de hulpmiddelen en de organisaties zien waar je terecht kunt in jouw situatie. Dit kan bijvoorbeeld voor vragen over geldzaken. De zoekmachine is in het begin bedoeld voor professionals. Later kunnen ook inwoners de zoekmachine gebruiken.
  • De actiegroep ‘werkwijze en regelingen’ heeft de taal van brieven en formulieren herschreven in taal die makkelijker te begrijpen is. Ook werkt de actiegroep aan het makkelijker maken van regelingen en werkwijzen.
  • De actiegroep ‘communicatie en bewustwording’ laat het werkelijke gezicht van armoede zien. Ervaringsdeskundigen vertellen hun persoonlijke verhaal in filmpjes. Hierdoor komen inwoners van De Ronde Venen meer te weten over armoede en financiële problemen.


Sommige groepen inwoners lopen meer risico op armoede
Het gaat om werkende armen, zzp’ers, kinderen die opgroeien in armoede en alleenstaanden. Dat blijkt uit cijfers over deze groepen. De cijfers werden ook tijdens de armoedeconferentie gepresenteerd. De armoedemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft geholpen in beeld te krijgen welke groepen inwoners met gering inkomen moeten rondkomen. Deze groepen krijgen extra aandacht in de armoedeaanpak. Er worden in de toekomst nog meer acties ondernomen om armoede aan te pakken. In het najaar wordt een communicatiecampagne gehouden. In december wordt de volgende conferentie georganiseerd.

Heeft u moeite om rond te komen of heeft u vragen over geld?
Dan kunt u terecht bij één van de Servicepunten.


Laatst bewerkt op: 3 juli 2019 09:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Intensieve aanpak van armoede in De Ronde Venen

“Wij willen graag dat zo veel mogelijk inwoners meedoen in onze samenleving. Financiële problemen belemmeren maatschappelijke deelname. Nu we een half jaar aan de slag zijn, zien we mooie eerste resultaten van de actiegroepen die inwoners ondersteunen die leven in armoede.” Dat zei wethouder Alberta Schuurs afgelopen woensdag 26 juni … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: