Budget-bed.nl
Eerste kinderraad in Aalsmeer en Kudelstaart een succes

Eerste kinderraad in Aalsmeer en Kudelstaart een succes


Geplaatst op: 4 juli 2019

Dertien kinderen van basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart hebben woensdagmiddag 3 juli de eerste vergadering van de kinderraad gehouden. In de raadzaal van het gemeentehuis werden onderwerpen besproken die de kinderen zelf hadden aangedragen.  Er werd zeer professioneel gedebatteerd over ‘Sport en spel’, ‘Natuur en milieu’ en ‘Ouderen’.

De eerste kinderraad is een initiatief van Mark Beemsterboer van basisschool De Zuidooster. Hij nam contact op met wethouder Robbert-Jan van Duijn die direct enthousiast reageerde. De kinderen die meededen aan de verkiezing voor kinderburgemeester werden uitgenodigd en een aantal scholen zond afgevaardigden van hun leerlingenraad. Onderwerpen werden aangedragen, een agenda werd opgesteld en de eerste kinderraadsvergadering kon beginnen.

Twee voorzitters dit keer

Natuurlijk was één van de voorzitters initiatiefnemer Mark Beemsterboer, de andere kinderburgemeester Berber Veldkamp. Ook wethouder Robbert-Jan van Duijn nam plaats achter de collegetafel. De voorzittershamer werd door Mark en Berber afgewisseld. De wethouder vertelde hoe men zich in de raadzaal hoort te gedragen. Berber en de wethouder, in zijn functie als locoburgemeester,  droegen allebei hun officiële ambtsketen. Nadat ouders en de pers hun foto’s hadden gemaakt, en de raadsleden zich allemaal hadden voorgesteld ging de vergadering achter gesloten deuren verder.

Onderwerpen grondig besproken

Vooraf was een aantal onderwerpen door de kinderen zelf aangedragen. Kinderen zouden moeten kunnen sporten ook als ze daarvoor geen geld hebben, zwerfafval moet beter worden opgeruimd en er moet iets worden gedaan aan vermindering van eenzaamheid onder ouderen. De onderwerpen werden allemaal grondig besproken en er werd heel goed naar elkaar geluisterd. Zo wil de kinderraad onder andere een sponsorsportdag organiseren waarmee geld wordt opgehaald voor kinderen die nu niet kunnen sporten. Ook was er het idee om ouderen aan kinderen te koppelen zodat ze samen boodschappen kunnen doen of een wandeling kunnen maken.

De toekomst

“Deze kinderen zijn de leiders van de toekomst. Ze leren op deze manier hoe je met elkaar kunt overleggen om tot besluiten te komen en plannen te maken”, zegt Robbert-Jan van Duijn. ”Als wethouder onderwijs vind ik dat een belangrijk aspect van deze kinderraad”. De kinderraad heeft afgesproken vijf keer per jaar bij elkaar te komen. Na de zomervakantie wordt de tweede kinderraad gehouden.


Laatst bewerkt op: 4 juli 2019 15:51

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Eerste kinderraad in Aalsmeer en Kudelstaart een succes

Dertien kinderen van basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart hebben woensdagmiddag 3 juli de eerste vergadering van de kinderraad gehouden. In de raadzaal van het gemeentehuis werden onderwerpen besproken die de kinderen zelf hadden aangedragen.  Er werd zeer professioneel gedebatteerd over ‘Sport en spel’, ‘Natuur en milieu’ en ‘Ouderen’. De eerste … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: